Η Κύπρος θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε χθες για βελτίωση του πλαισίου για καταπολέμηση του ξεπλύματος χρήματος και για να αποκαταστήσει το όνομά της, δήλωσε ο κύπριος υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.
Μετά την απόφαση του Eurogroup να ζητήσει σχέδιο δράσης από την τρόικα και την Κύπρο για το θέμα του ξεπλύματος χρήματος, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι η Κύπρος δεν δέχθηκε επιθέσεις και «ούτε άκουσε κατά τη χθεσινή σύνοδο του Eurogroup όλες εκείνες τις κατηγορίες που ξεστόμισαν παλαιότερα οι εταίροι μας σε σχέση με το ξέπλυμα χρήματος από ρώσους ολιγάρχες».
Ο υπουργός Οικονομικών που μιλούσε από τις Βρυξέλλες στο ΡΙΚ έκανε σαφές ότι το κλίμα χθες στη σύνοδο δεν ήταν επιθετικό και ότι κάποιες ενστάσεις που διατυπώθηκαν από τη Φινλανδία και τη Σλοβακία αναφορικά με τις κατηγορίες έναντι της Κύπρου αντιμετωπίστηκαν με ευκολία, όπως και άλλες παρατηρήσεις που είχαν τεθεί.
«Όλοι αναγνωρίζουν ότι κανένα άλλο κράτος μέλος της ΕΕ δεν πέρασε από τέτοιο εξαντλητικό και συγκεκριμένο έλεγχο. Η κυπριακή κυβέρνηση θα είναι απόλυτα συνεπής σε αυτή την προσπάθεια για σωστή εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου που αφορά στην πάταξη του ξεπλύματος χρήματος, που σε τελευταία ανάλυση είναι ένα διεθνές πρόβλημα. Πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με στόχο, να καθαρίσουμε το όνομα μας» είπε.
«Η Κύπρος», προσέθεσε ο κ. Γεωργιάδης, «δεν θα διαφωνούσα ότι είναι ίσως πιο ευάλωτη από άλλα κράτη λόγω της ύπαρξης του σχετικού μέχρι σήμερα μεγάλου τομέα χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών» και τόνισε: «Άλλωστε, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι ταγμένη να βελτιώνει το θεσμικό και το εποπτικό της πλαίσιο, αλλά και την ικανότητα εφαρμογής αυτών των προνοιών από τις τράπεζες μας. Συνεπώς, δεχθήκαμε να γίνουν οι δύο οι έλεγχοι από το θεσμικό όργανο της ΕΕ, Μoneyval, αλλά και από ένα ανεξάρτητο ελεγκτικό οίκο ο οποίος μπήκε σε λεπτομέρεια στα τραπεζικά ιδρύματα».
Αναφερόμενος στις εργασίες της χθεσινής συνόδου του Eurogroup, ο υπουργός Οικονομικών τόνισε ότι η Κύπρος δεν αντιμετώπισε το οποιοδήποτε ιδιαίτερο πρόβλημα σε σχέση με την αποδέσμευση της πρώτης δόσης.
Σημείωσε ότι «τα δύσκολα είχαν αποφασιστεί, τα δύσκολα είναι με αυτά που σχετίζονται με την εφαρμογή του προγράμματος και τα ακόμη πιο δύσκολα είναι αυτά τα οποία σχετίζονται με την επανεκκίνηση της οικονομίας μας, με βασικό άξονα την ταχύτερη έξοδο από την ύφεση».
Ερωτηθείς ποιες είναι οι προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά την εξασφάλιση της πρώτης δόσης, ξεκαθάρισε ότι «με την παραχώρηση της πρώτης δόσης των 3 δισ. ευρώ, δεν σημαίνει ταυτόχρονα ότι γέμισαν και τα κρατικά ταμεία στον βαθμό που θα μας επιτρέψει να χαλαρώσουμε τη δημοσιονομικής μας πολιτική».
«Είναι τα πρώτα 3 δισ. ευρώ», είπε, «από το σύνολο των 10 δισ. που θα δοθούν στην Κύπρο υπό μορφή δανεισμού. Όμως όλοι ξέρουμε ότι η Κύπρος δεν μπορεί να δανειστεί ελεύθερα από τις αγορές, όπως πράττουν όλα τα κράτη. Αυτά είναι ποσά για να περάσουμε μέχρι το 2016 όταν θα πρέπει να έχουμε κερδίσει εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών για να μπορούμε να χρηματοδοτούμε τις ανάγκες μας».
Εξήγησε ότι τα ελλείμματα που έχουν δημιουργηθεί τα προηγούμενα χρόνια θα συνεχίσουν να υφίστανται μέχρι το 2016, τα οποία όμως με βάση το μνημόνιο θα πρέπει να εξαλειφθούν.
Σημείωσε ότι από το σύνολο των 10 δισ. ευρώ προβλέπεται κι ένα ποσό που θα χρησιμοποιηθεί για την πιθανή ανακεφαλαιοποίηση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος και ενδεχομένως του συνεργατισμού.
Το πολιτικό κλίμα στην Ευρώπη έναντι της Κύπρου έχει διαφοροποιηθεί προς το καλύτερο, υπογράμμισε ο Χάρης Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι αυτή η εξέλιξη σχετίζεται κυρίως με την καταγεγραμμένη διάθεση της κυπριακής κοινωνίας να προχωρήσει με αποφασιστικά βήματα, να διορθώσουμε τα υπαρκτά προβλήματα που αφέθηκαν να δημιουργηθούν και να τακτοποιήσουμε τα του οίκου μας.
Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr