Σε ζήτημα κορυφής αναδεικνύεται η ενιαία αρχή εποπτείας των τραπεζών στην Ευρωζώνη, χωρίς ακόμη να έχει διευκρινισθεί αν η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα εποπτεύει όλες τις τράπεζες της Ευρωζώνης ή μόνον τις συστημικές. Αν και είμαστε κοντά στην ενεργοποίηση των διαδικασιών -κάποιοι τις τοποθετούν μέσα στο καλοκαίρι- το θέμα αυτό δεν έχει ξεκαθαρίσει.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει η ΕΚΤ να ελέγχει όλες τις τράπεζες ενώ η Γερμανία αντιπροτείνει η εποπτεία να αφορά στις 25-30 μεγαλύτερες τράπεζες, ώστε να παραμείνουν υπό εθνικό έλεγχο οι περιβόητες γερμανικές Landesbanken. Ακόμη το Βερολίνο θεωρεί πως θα πρέπει ο καθένας να είναι υπεύθυνος για τις ζημιές που ενδεχομένως δημιουργεί η διαχείρισή του.

Αντικρούοντας τα γερμανικά επιχειρήματα ότι είναι ανέφικτο η ΕΚΤ να εποπτεύει και τις 6.000 τράπεζες της Ευρωζώνης, η ΕΕ έχει το τελευταίο διάστημα ξεκαθαρίσει επανειλημμένα ότι η καθημερινή επίβλεψη και οι εργασίες ρουτίνας θα παραμείνουν στις εθνικές αρχές. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι η ΕΚΤ ως ο κεντρικός επόπτης δεν θα έχει δικαίωμα να εξετάζει κάθε τράπεζα.

Σημειώνεται πως η ΕΚΤ θα είναι υπεύθυνη για τη χορήγηση και την ανάκληση των αδειών των πιστωτικών ιδρυμάτων. Θα έχει, επίσης, προληπτικές εξουσίες παρέμβασης για να εξυγιάνει μια προβληματική τράπεζα προτού μπει «λουκέτο».

Πρέπει να τονισθεί πως η εμπειρία των τελευταίων ετών έχει καταδείξει ότι οι τράπεζες που δεν είναι συστημικές τράπεζες, μπορούν να δημιουργήσουν σοβαρά προβλήματα.