Δεν υπάρχει εναλλακτική λύση στην πολιτική δημοσιονομικής εξυγίανσης, υποστήριξε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ελβετική τηλεόραση.
Η Λαγκάρντ συμμετέχει σε ένα συμπόσιο στο Ζανκτ Γκάλεν, ένα είδος «μίνι-Νταβός» που φιλοξενείται κάθε χρόνο στο πανεπιστήμιο της πόλης, στη βορειοανατολική Ελβετία. Με την ευκαιρία αυτή παραχώρησε μια 15λεπτη συνέντευξη που προβάλλεται από την ιστοσελίδα της ελβετικής ραδιοτηλεόρασης RTS.
Ερωτώμενη από τους δημοσιογράφους για μια εναλλακτική λύση στη λιτότητα, η Λαγκάρντ απάντησε με την ερώτηση: «Ποια είναι η εναλλακτική λύση;» και συνέχισε λέγοντας ότι δεν είναι δυνατόν να καταφεύγουν οι χώρες και πάλι στο δανεισμό, ούτε να δημιουργούν εκ νέου ελλείμματα. Σημείωσε ότι «η δημοσιονομική πειθαρχία και εξυγίανση» πρέπει να συνεχιστούν αλλά όχι κατ’ ανάγκη με τον ίδιο ρυθμό για όλες τις χώρες, αλλά αφού ληφθεί υπόψη η κατάσταση της καθεμιάς από αυτές.
«Ορισμένες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν το ρυθμό, άλλες μπορούν να επιβραδύνουν», είπε, αναφερόμενη στην περίπτωση της Ελλάδας στην οποία δόθηκε επιμήκυνση στην αποπληρωμή των δανείων της.
Τόνισε επίσης ότι «η κατάσταση είναι δύσκολη» και θα πρέπει να τηρηθεί «δημοσιονομική πειθαρχία» με ταυτόχρονη ενθάρρυνση της ανάπτυξης προκειμένου να δοθεί ώθηση «στις επενδύσεις και στην απασχόληση».
«Η επαναδημιουργία ελλειμμάτων» δεν είναι μια επιθυμητή επιλογή διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε περισσότερα χρέη, τόνισε. Σε ερώτηση για την κατάσταση στη Γερμανία, η Λαγκάρντ είπε ότι η χώρα αυτή «δρέπει τους καρπούς της πολιτικής της».
Σύμφωνα με την Λαγκάρντ, σήμερα στον κόσμο υπάρχουν οικονομίες «τριών ταχυτήτων». Οι πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες είναι οι αναδυόμενες. Ακολουθεί μια δεύτερη ομάδα, στην οποία ανήκουν οι ΗΠΑ, η Ελβετία και η Σουηδία, χώρες που αρχίζουν τώρα να ανακάμπτουν και πάλι. Στην τρίτη κατηγορία, που αποτελείται από την Ιαπωνία την ευρωζώνη, οι χώρες «αγωνίζονται για να ξαναβρούν το δρόμο προς την ανάπτυξη».
Όταν της ζητήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση Ταπί, για την οποία κλήθηκε να δώσει απαντήσεις στη γαλλική δικαιοσύνη, η Λαγκάρντ απάντησε ότι δεν πρόκειται να παραιτηθεί από το ΔΝΤ και ότι «θα συνεχίσει να κάνει τη δουλειά της».