Υψηλός βαθμός συγκέντρωσης χαρακτηρίζει τον κλάδο τεχνικών εταιρειών, επισημαίνεται σε μελέτη της ICAP Group, ενώ το 2009 η αγορά των τεχνικών εταιρειών 7ης-6ης-5ης τάξης σημείωσε πτώση κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με νεότερη έκδοση της Κλαδικής Μελέτης, η οποία κυκλοφόρησε από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group, ο κλάδος των τεχνικών εταιρειών των τριών ανώτερων εργοληπτικών πτυχίων κατέχει εξέχουσα θέση στον ευρύτερο κλάδο των κατασκευών, καθώς περιλαμβάνει αρκετές και μεγάλου μεγέθους επιχειρήσεις.

Η επανάκριση των πτυχίων των εργοληπτικών εταιρειών και η κατάταξη αυτών σε έξι νέες κατηγορίες πτυχίων, βάσει του Ν. 2940/2001 το 2003, επέφερε «συγκεντροποίηση» του κλάδου και μείωση του συνολικού αριθμού των επιχειρήσεων που είναι καταγεγραμμένες στο Μητρώο Εργοληπτικών Επιχειρήσεων (ΜΕΕΠ).

Ο εξεταζόμενος κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, καθώς δραστηριοποιείται σε αυτόν μεγάλος αριθμός τεχνικών εταιρειών. Ο βαθμός συγκέντρωσής του είναι σχετικά υψηλός, εάν ως βάση ληφθεί το μέγεθος αγοράς των εταιρειών των τριών ανωτέρων τάξεων πτυχίου. Ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα κατέχουν οι μεγάλες τεχνικές εταιρείες, οι οποίες έχουν εδραιωμένο όνομα και φήμη στην αγορά, λόγω της μακροχρόνιας εμπειρίας τους στον χώρο των κατασκευών.

Το συνολικό μέγεθος αγοράς των τεχνικών εταιρειών 7ης-6ης-5ης τάξης (σε αξία) αυξήθηκε την τελευταία πενταετία με μέσο ετήσιο ρυθμό 12,5%. Ωστόσο, το 2009 η εν λόγω αγορά σημείωσε πτώση κατά 14,5% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι εταιρείες 7ης τάξης διατηρούν την ισχυρή τους παρουσία, καθώς από το εκτιμώμενο συνολικό μέγεθος αγοράς για το 2009, κατέλαβαν ποσοστό 54,7%, ενώ το ποσοστό των εταιρειών 6ης και 5ης τάξης διαμορφώθηκε σε 30,1% και 15,2% μονάδες αντίστοιχα.

Σύμφωνα με την ανάλυση του ομαδοποιημένου ισολογισμού, ο κύκλος εργασιών εισηγμένων στο Χ.Α. τεχνικών εταιρειών 7ης, 6ης, και 5ης τάξης παρουσίασε σταθερότητα τη διετία 2007-2008 και πτώση το 2009. Η κερδοφορία τους ήταν πτωτική τη διετία 2007-2008 σημειώνοντας μείωση κατά 47,48% το 2008 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Ο δείκτης περιθωρίου EBITDA σημείωσε επιδείνωση, ενώ την ίδια περίοδο (2007-2008), τόσο η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων όσο και η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων μειώθηκε.

Όσον αφορά τις μη εισηγμένες στο Χ.Α.Α. τεχνικές εταιρείες 7ης και 6ης τάξης, ο συνολικός κύκλος εργασιών τους παρουσίασε θετική εξέλιξη την τριετία 2006-2008. Η κερδοφορία τους ήταν φθίνουσα την τελευταία διετία και σημείωσε μείωση 23,31%, ενώ τόσο η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων όσο και η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων επιδεινώθηκε.

Τέλος, όσον αφορά τις μη εισηγμένες στο Χ.Α.Α. τεχνικές εταιρείες 5ης τάξης, ο συνολικός κύκλος εργασιών παρουσίασε ανοδική πορεία. Η κερδοφορία τους ήταν θετική και σημείωσε αύξηση (21,59%). Ο δείκτης περιθωρίου EBITDA επιδεινώθηκε το 2008, ενώ οριακή μείωση παρουσίασε τόσο η αποδοτικότητα ιδίων κεφαλαίων όσο και η αποδοτικότητα απασχολούμενων κεφαλαίων.