Τη στιγμή που η πτώση στην ελληνική αγορά ξεπερνά το 30% από τις αρχές του έτους, υπάρχουν 10 μετοχές που έχουν αντέξει στο ανελέητο «σφυροκόπημα».

Σε περιόδους «μειωμένης ορατότητας» στο εξωτερικό και έντονης αβεβαιότητας στο εσωτερικό, εύλογο για πολλούς επενδυτές είναι να επιζητούν «ασφαλείς λιμένες» για να περιορίσουν τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν.

Και όλα αυτά ισχύουν σήμερα για έναν λόγο παραπάνω: επειδή η αδυναμία του κράτους και των τραπεζών να δανειστούν από τις αγορές, η αγωνιώδης προσπάθεια της κυβέρνησης να καλύψει την «τρύπα» των φορολογικών εσόδων και η εμφανώς μειωμένη ζήτηση στην πραγματική οικονομία δημιουργούν ένα κοκτέιλ ικανό να… ταρακουνήσει οποιοδήποτε μετοχικό χαρτοφυλάκιο…

Η Σοφοκλέους συνεχίζει να κινείται με εμφανή διστακτικότητα κοντά στο ψυχολογικό όριο των 1.500 μονάδων. Η επενδυτική ψυχολογία βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι διεθνείς αγορές και η πορεία τους έχουν έρθει ξανά στο προσκήνιο. Από τις αρχές του έτους ελάχιστες μετοχές έχουν καταφέρει να κινηθούν διαφορετικά από τον Γενικό Δείκτη και από τους 50 τίτλους που συνθέτουν τους δείκτες της υψηλής και της μεσαίας κεφαλαιοποίησης μόλις 3 σημειώνουν κέρδη στο ταμπλό του Χ.Α., ενώ ακόμα 5 κινούνται με απώλειες μικρότερες του 10% από τις αρχές του έτους.

Το συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, η πτώση του Γενικού Δείκτη ξεπερνά το 30%, ενώ αυτή του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης προσεγγίζει το 35%. Με υψηλότερες απώλειες από τον βασικό χρηματιστηριακό δείκτη κινείται αυτός της μεσαίας κεφαλαιοποίησης με -36%.

Οι 10 εταιρείες που έως τώρα έχουν αντέξει στην ανελέητη πτώση της αγοράς διαθέτουν μερικά κοινά χαρακτηριστικά και στοιχεία αναφορικά με τις εκτιμήσεις των αναλυτών για τις επιδόσεις τους.

Πρόκειται για τις Frigoglass, Coca Cola 3E, Folli Follie, ΟΛΠ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, S&B Βιομηχανικά Ορυκτά, Μυτιληναίος και Μέτκα. Οι τρεις πρώτες καθώς και η S&B παρουσιάζουν έντονο εξαγωγικό χαρακτήρα και μεγάλο μέρος του κύκλου εργασιών τους πραγματοποιείται στο εξωτερικό, ο ΟΛΠ, η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ και η ΕΥΑΘ διαθέτουν μονοπωλιακή δύναμη στον τομέα τους και, τέλος, η Μυτιληναίος και η Μέτκα αποτελούν επιλογές με μεγάλο ανεκτέλεστο υπόλοιπο έργων και στη διάρκεια του 2010 τα αποτελέσματά τους δείχνουν εντυπωσιακή ανθεκτικότητα.

Προβλέψεις και αποτιμήσεις

* FRIGOGLASS: Με απόδοση 26,3% από τις αρχές του έτους, είναι ο τίτλος με τα μεγαλύτερα κέρδη το συγκεκριμένο διάστημα ανάμεσα στις 50 μετοχές που συνθέτουν τους δείκτες της μεσαίας και της υψηλής κεφαλαιοποίησης.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι η εταιρεία θα δει τα κέρδη ανά μετοχή της να εκτοξεύονται από το 0,08 ευρώ για το 2009 στο 0,48 ευρώ για το 2010, δηλαδή θα πενταπλασιάσει τα EPS της, ενώ για το 2011 εκτιμάται αύξηση κατά 52% στα κέρδη ανά μετοχή.

Η αδυναμία του ευρώ αποτελεί ένα ακόμα θετικό στοιχείο για τις οικονομικές επιδόσεις της Frigoglass, λόγω τόσο των συναλλαγματικών διαφορών όσο κυρίως της αύξησης της εξαγωγικής ισχύος της. Από την άλλη, ο πολλαπλασιαστής κερδοφορίας (Price to Earnings ratio) του τίτλου για φέτος δεν είναι χαμηλός, αφού διαμορφώνεται σε 18 φορές τα καθαρά κέρδη του 2010, ενώ ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία κινείται στις 3,2 φορές περίπου, αρκετά πάνω από τον μέσο όρο των επιχειρήσεων του κλάδου που είναι 1,40 φορά. Ωστόσο, για το 2011, ο δείκτης P/E χαμηλώνει ακόμα περισσότερο, στις 11,9 φορές περίπου. Η μερισματική απόδοση για το 2010 κινείται στο 1,8%.

* COCA COLA 3E: Ο τίτλος της 3E ξεχωρίζει από τις ελληνικές μετοχές, καθώς είναι ο μοναδικός του δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης που σημειώνει κέρδη από τις αρχές του έτους. Με απόδοση 16% έναντι -31,4% για τον δείκτη, η υπεραπόδοσή του είναι πολύ ισχυρή. Επίσης, όπως και η Frigoglass, η 3E ευνοείται από τη χαμηλότερη ισοτιμία του ευρώ.

Οι αναλυτές για το 2010 προβλέπουν αύξηση της τάξεως του 4,3% στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας, από το 1,2 ευρώ στο 1,24 ευρώ. Είναι διαπραγματεύσιμη με υψηλότερο P/E από τους τίτλους των εταιρειών του Euro Stoxx Beverage, στις 15 φορές τα εκτιμώμενα κέρδη του 2010, ενώ ο δείκτης P/BV κινείται στις 2,4 φορές. Το premium της 3E σε όρους P/E είναι 4% για το 2010 και 2% για το 2011, ενώ η μετοχή είναι διαπραγματεύσιμη με discount 3% και βάσει του δείκτη P/BV και οι εκτιμώμενες μερισματικές αποδόσεις της βρίσκονται σε παραπλήσια επίπεδα με αυτά του δείκτη Euro Stoxx Beverage.

* Folli FOLLIE: Η μετοχή της Folli Follie, με κέρδη 9% από τις αρχές του 2010, είναι μία από τις ελάχιστες κερδισμένες ελληνικές μετοχές. Επίσης η εξέλιξη των ισοτιμιών του ευρώ αποτελεί ένα ακόμα πλεονέκτημα για την εταιρεία στις αγορές της Ασίας, αφού το αδύναμο ευρώ εκτιμάται ότι θα επηρεάσει θετικά την αξία των ενοποιημένων πωλήσεων και των λειτουργικών κερδών.

Οι αναλυτές προσδοκούν ότι η Folli Follie θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή στα 2,7 ευρώ για το 2010 και στα 3,2 ευρώ για το 2011. Ο τίτλος της εταιρείας, ωστόσο, είναι διαπραγματεύσιμος με ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές κερδοφορίας της τάξεως των 5,3 φορών για φέτος και των 4,5 φορών για το 2011, ενώ ο μέσος όρος των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων του δείκτη Euro Stoxx κινείται γύρω στις 18 φορές για το 2010 και στις 15 φορές για το 2011.

Τα discounts για τη μετοχή της Folli Follie είναι πολύ υψηλά, ενώ για το 2011 ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία είναι χαμηλότερος από τη μονάδα, όταν οι τίτλοι των εταιρειών του κλάδου είναι διαπραγματεύσιμοι με 1,75 φορά.

* ΟΛΠ: Ο τίτλος του ΟΛΠ, βάσει των εκτιμήσεων των αναλυτών, «θα κάνει turnaround» τις ζημίες του 2009 και θα εμφανίσει κέρδη ανά μετοχή 0,34 ευρώ, ενώ ίσως στο ταμπλό προεξοφλείται και κάτι ακόμη, αφού η απόδοσή του από τις αρχές του μήνα είναι θετική.

Εφόσον εμφανίσει τα κέρδη που αναμένουν οι αναλυτές, ο τίτλος θα εξακολουθήσει να είναι διαπραγματεύσιμος με σημαντικό premium έναντι των ευρωπαϊκών εταιρειών του Euro Stoxx, αφού το P/E για το 2010 είναι γύρω στις 40 φορές, αν και για το 2011 μειώνεται σημαντικά.

* ΔΕΗ: Αξιοπρόσεκτη είναι και η επίδοση της ΔΕΗ από τις αρχές του 2010, με απώλειες 14,3%. Οι αναλυτές, ωστόσο, δεν προβλέπουν θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή της εταιρείας για φέτος, ενώ αντίθετα εκτιμούν ότι η μείωση θα προσεγγίσει το 16%, με το απόλυτο μέγεθος να διαμορφώνεται σε 2,5 ευρώ ανά μετοχή.

Στο εξάμηνο, η υποχώρηση των κερδών διαμορφώθηκε στο 27%. Από την άλλη πλευρά, ο τίτλος της ΔΕΗ χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους τόσο καθαρών κερδών όσο και λογιστικής αξίας. Με P/Ε 4,5 φορές τα κέρδη τόσο του 2010 όσο και του 2011 και με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον δείκτη Euro Stoxx, εμφανίζει discount άνω του 50%.

* ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ: Οι μετοχές των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ παρουσιάζουν αποδόσεις -9% και -12,6% αντίστοιχα στο ταμπλό της Σοφοκλέους και σίγουρα κινούνται πολύ καλύτερα από το -36,2% του δείκτη της μεσαίας κεφαλαιοποίησης, ενώ είναι γνωστό ότι το ενδεχόμενο παραχώρησης της διοίκησης και των δύο εταιρειών είναι ανοιχτό.

Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την κερδοφορία τους είναι ιδιαίτερα θετικές: για την ΕΥΔΑΠ αναμένουν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα εκτιναχτούν στο 0,30 ευρώ για το 2010 από 0,10 ευρώ για το 2009, ενώ για την ΕΥΑΘ από το 0,4 ευρώ ανά μετοχή θα ανέλθουν στο 0,65 ευρώ. Οι αποτιμήσεις των εταιρειών για φέτος είναι 17,2 φορές για την ΕΥΔΑΠ και 6,4 φορές για την ΕΥΑΘ, ενώ οι δείκτες λογιστικής αξίας διαμορφώνονται αντίθετα από αυτούς των καθαρών κερδών. Ο δείκτης P/BV για την ΕΥΔΑΠ είναι 0,7 φορά, ενώ για την ΕΥΑΘ είναι 1,2 φορά.

* S&B ΒΙΟΜ. ΟΡΥΚΤΑ: Με απόδοση -2,7% από τις αρχές του έτους η μετοχή της S&B δείχνει ιδιαίτερα ανθεκτική στις πιέσεις, ενώ και οι εκτιμήσεις των αναλυτών για το 2010 είναι θετικές, αφού προσδοκούν ότι τα κέρδη ανά μετοχή θα διαμορφωθούν στο 0,42 ευρώ. Στο πρώτο φετινό εξάμηνο τα κέρδη ανήλθαν στα 5,6 εκατ. ευρώ, αυξημένα κατά 203%.

Ο τίτλος της εταιρείας είναι διαπραγματεύσιμος με 9 φορές τα καθαρά κέρδη του 2010, ενώ βάσει των εκτιμήσεων του 2011 το P/E της μετοχής είναι μονοψήφιο της τάξεως των 8,7 φορών και ο δείκτης τιμής προς λογιστική αξία για το ίδιο έτος κινείται στη 0,59 φορά. Η αποτίμηση της μετοχής είναι σαφώς χαμηλότερη από τον μέσο όρο των ευρωπαϊκών εταιρειών, ενώ και η μερισματική απόδοση είναι λίγο υψηλότερη από τον ευρωπαϊκό δείκτη.

* Μυτιληναίος, ΜΕΤΚΑ: Αξιοπρόσεκτες είναι οι επιδόσεις της Μετκα και της Μυτιληναίος από τις αρχές του 2010, με απώλειες 14,5% και 12% αντίστοιχα, ενώ η απόδοσή τους τον Σεπτέμβριο ανέρχεται στο 3,1% για την πρώτη και στο 5,2% για τη δεύτερη, όταν ο Γενικός Δείκτης έχει απολέσει το 3,1% της αξίας του.

Οι αναλυτές, ωστόσο, προβλέπουν εκρηκτική θετική μεταβολή στα κέρδη ανά μετοχή των δύο εταιρειών για τη φετινή χρονιά, η οποία εκτιμάται ότι θα προσεγγίζει το 64,7% για τη ΜΕΤΚΑ και το 171% για τη Μυτιληναίος. Παράλληλα, η μετοχή της Μέτκα χαρακτηρίζεται από ιδιαίτερα χαμηλούς πολλαπλασιαστές αποτίμησης σε όρους καθαρών κερδών αλλά και από υψηλή μερισματική απόδοση.

Με P/E 7,5 φορές τα κέρδη του 2010 αλλά και 5,3 φορές αυτά του 2011, συνδυασμένα με σαφώς πολύ υψηλότερη μερισματική απόδοση από τον δείκτη Euro Stoxx, εμφανίζει discount άνω του 50% σε σχέση με τον μέσο όρο του δείκτη. Όσον αφορά στη Μυτιληναίος, οι δείκτες αποτίμησης είναι 9,61 φορές για το 2010 και 6,63 φορές για το 2011.

Πηγή: euro2day.gr