Το τραπεζικό απόρρητο στην Αυστρία θα διατηρηθεί για τους Αυστριακούς υπηκόους ενώ στο μέλλον η Βιέννη θα συμμετάσχει στην ανταλλαγή πληροφοριών σε ό,τι αφορά λογαριασμούς ξένων υπηκόων, όμως η εφαρμογή αυτής της ανταλλαγής πληροφοριών θα αποτελέσει αντικείμενο διαπραγματεύσεων, αποσαφηνίζει ο καγκελάριος της Αυστρίας και αρχηγός των Σοσιαλδημοκρατών, Βέρνερ Φάιμαν, σε σημερινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Εστεραιχ».
Διευκρινίζοντας την «σαφή κοινή θέση» της κυβέρνησης συνασπισμού Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος, ο καγκελάριος επισημαίνει ότι τα στοιχεία καταθετών από το εξωτερικό σε αυστριακές τράπεζες, τα οποία είναι απαραίτητα για τις χώρες τους και την Ευρωπαϊκή Ενωση προς καταπολέμηση της φορολογικής απάτης, θα διαβιβάζονται ταχύτερα στις αρμόδιες αρχές.
Προσθέτει δε, πως η διαβίβαση αυτή θα γίνεται σε συγκεκριμένη περίπτωση ή, στο πλαίσιο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών και επίσης ότι η Αυστρία είναι, στο θέμα αυτό, “ανοικτή” για την πλέον σωστή λύση.
Ο ίδιος επαναλαμβάνει στη συνέντευξή του ότι αυτή η ανταλλαγή πληροφοριών δεν αφορά τους Αυστριακούς πολίτες, για τους οποίους θα συνεχίσει να ισχύει το τραπεζικό απόρρητο και μάλιστα για πάρα πολύ χρόνο καθώς είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και για μια άρση του απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων και αυτή δεν υπάρχει.
Απευθυνόμενος στην ΕΕ, ο κ. Φάιμαν σημειώνει πως ο ίδιος μπορεί να καθησυχάσει όλους εκείνους που έχουν αναστατωθεί, διαβεβαιώνοντας πως στο μέλλον θα δηλώνονται τα στοιχεία των αλλοδαπών υπηκόων και η Βιέννη είναι έτοιμη για διαπραγματεύσεις.
Αναφέρει ακόμη πως στην επικείμενη Σύνοδο κορυφής της ΕΕ, τέλη Μαίου, θα υπάρξει μια θετική λύση στη διένεξη για το αυστριακό τραπεζιτικό απόρρητο και τονίζει ότι σε αυτή τη Σύνοδο Κορυφής η Αυστρία σε ό,τι αφορά τον αγώνα κατά της διεθνούς φορολογικής απάτης θα βρεθεί ανάμεσα στους πρωτοπόρους για την καταπολέμησή της.
Στην ίδια συνέντευξη, ο Αυστριακός καγκελάριος επιτίθεται με δριμύτητα κατά της Βρετανίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά πως ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και ο υπουργός Προυπολογισμού της Γαλλίας, Μπερνάρ Καζνέβ, θα πρέπει να ασχοληθούν με τον Βρετανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον και τη Βρετανία, διότι εκεί υπάρχουν νησιά φοροδιαφυγής, εκεί υπάρχουν εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίων, εκεί υπάρχει προστασία για φορολογικούς ‘παραδείσους’.
Η κατάσταση της φοροδιαφυγής έχει γίνει ανυπόφορη για την Ευρώπη, τονίζει χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι Αυστριακοί απαιτούν από την ΕΕ να δράσει αποφασιστικά κατά της φορολογικής απάτης.
Ηδη σε προηγούμενη συνέντευξή του στην ίδια εφημερίδα, ο κ. Φάιμαν είχε τονίσει πως η υπηρεσία αρμόδια για το Σύνταγμα στην αυστριακή Καγκελαρία έχει αποσαφηνίσει ότι, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα στο διαχωρισμό ως προς το τραπεζικό απόρρητο, ανάμεσα σε Αυστριακούς και αλλοδαπούς πολίτες, για τους Αυστριακούς πολίτες παραμένει το τραπεζικό απόρρητο, είχε τονίσει, ενώ για τους αλλοδαπούς “θα είναι ανεδαφικές οι καταγγελίες τους” για άνιση μεταχείριση.
Κατά την άποψή του, η ΕΕ δεν έχει κανένα πρόβλημα με το τραπεζικό απόρρητο για Αυστριακούς πολίτες, θέλει μόνον την ανταλλαγή πληροφοριών για τους αλλοδαπούς οι οποίοι έχουν χρήματα στην Αυστρία και ως εκ τούτου θα πρέπει να λήξει ο «συναγερμός» και να διαμηνυθεί στους Αυστριακούς πως το τραπεζικό απόρρητο παραμένει.