Η Δούμα, η κάτω βουλή του ρωσικού κοινοβουλίου, ενέκρινε χθες τον διορισμό της κορυφαίας οικονομικής συμβούλου του Βλαντίμιρ Πούτιν, της Ελβίρας Ναμπιούλινα, στην προεδρία της κεντρικής τράπεζας της χώρας, μετά την ομιλία της ενώπιον του σώματος, στην οποία διαβεβαίωσε ότι η προτεραιότητά της θα παραμείνει η συγκράτηση του πληθωρισμού.
Μιλώντας ενώπιον των κοινοβουλευτικών, η 49χρονη πρώην υπουργός Οικονομικής Ανάπτυξης αποπειράθηκε να εμφανιστεί ως ισορροπίστρια: υποσχέθηκε ότι θα προωθήσει την ανάπτυξη μειώνοντας παράλληλα τον πληθωρισμό, σηματοδοτώντας μάλλον μια ήπια πολιτική παρά ριζοσπαστικές αλλαγές στο ρωσικό κεντρικό πιστωτικό ίδρυμα.
Υπέρ της υποψηφιότητας της, που είχε ανακοινώσει στα μέσα Μαρτίου ο Ρώσος πρόεδρος, τάχθηκαν 360 βουλευτές, 20 ψήφισαν κατά και ένας απείχε.
Ο διορισμός της απομένει να εγκριθεί από την άνω βουλή για να αντικαταστήσει τον Σεργκέι Ιγκνάτιεφ, ο οποίος διηύθυνε το θεσμό αυτό εδώ και ένδεκα χρόνια και η θητεία του οποίου λήγει τον Ιούνιο.
Η Ναμπιούλινα υποσχέθηκε επίσης κινήσεις από μέρους της ρωσικής κεντρικής τράπεζας για να αυξηθούν οι ροές πιστώσεων προς την πραγματική οικονομία, ενώ απέρριψε τις εκκλήσεις από ορισμένες πλευρές να υποτιμηθεί το ρούβλι για να αυξηθεί η ανταγωνιστικότητα των ρωσικών εξαγωγών, έπειτα από παρόμοιες κινήσεις άλλων μεγάλων οικονομιών.
«Ως πρώην υπουργός Οικονομίας, δεν μπορώ παρά να σκέφτομαι το θέμα της οικονομικής ανάπτυξης» της Ρωσίας, είπε η Ναμπιούλινα στην ομιλία της στην Δούμα.
Πρόσθεσε πως ο “στόχος-κλειδί της Τράπεζας της Ρωσίας θα είναι να μειώσει σταδιακά τον πληθωρισμό, χωρίς να πνίξει την οικονομική ανάπτυξη».
Η επιλογή της ιδιαίτερα στενής αυτής συμμάχου του Πούτιν προκάλεσε κάποια ανησυχία σε ορισμένους οικονομικούς παράγοντες, καθώς εκτίμησαν ότι θα μπορούσε να θέσει εν αμφιβόλω την ανεξαρτησία του θεσμού.
Ο πρόεδρος και υπουργοί του συναινούν ότι τα τωρινά υψηλά συγκριτικά ρωσικά βασικά επιτόκια αποτελούν τροχοπέδη για την οικονομική ανάπτυξη, που υποχωρεί τους τελευταίους μήνες.
Στα τέλη του Μαρτίου, η ρωσική κυβέρνηση αναγνώρισε ότι μετά την μεσοσταθμική ανάπτυξη 3,4% το 2012, φέτος δεν θα είναι εφικτή η τήρηση του στόχου της για ανάπτυξη με ρυθμό 3,6% επί του ρωσικού ΑΕΠ.
Η Ναμπιούλινα στάθηκε στο ότι η κυβέρνηση είναι αρμόδια να «βελτιώσει το επιχειρηματικό κλίμα και να προσελκύσει επενδύσεις».