Με τον τίτλο: «Η κυπριακή κρίση είναι το σύμπτωμα των σαθρών θεμελίων της Ευρώπης», η βρετανική εφημερίδα Guardian σχολιάζει τις εξελίξεις στην Μεγαλόνησο.

Η Κύπρος δεν μπορεί να αποπληρώσει τα χρέη της. Αυτό είναι σίγουρο. Αλλά και η ευρωζώνη δεν είναι διατεθειμένη να παράσχει διαρκώς στήριξη στη Λευκωσία, αναφέρεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.

Παρομοιάζει, μάλιστα, τους κύπριους πολίτες με τους χαρακτήρες από τις κλασσικές σκηνές στις σειρές κινουμένων σχεδίων, που συνεχίζουν να περπατούν και πέρα από την άκρη του γκρεμού, αγνοώντας το γεγονός ότι δεν υπάρχει πλέον έδαφος κάτω από τα πόδια τους. Πέφτουν μόνον όταν αντιλαμβάνονται ότι από κάτω τους υπάρχει μία άβυσσος.

Οι κύπριοι έχουν επίγνωση ότι η χώρα τους δεν θα είναι ποτέ ξανά η ίδια, ότι θα υπάρξει μια ραγδαία πτώση του βιοτικού τους επιπέδου, καθώς και ότι ο πλήρης αντίκτυπος της συμφωνίας που επετεύχθη δεν έχει γίνει ακόμα αισθητός. Έτσι για ένα μικρό χρονικό διάστημα θα αντέξουν οικονομικά και θα συνεχίσουν σε φυσιολογικούς ρυθμούς τη ζωή τους. Όπως ακριβώς και οι χαρακτήρες στα κινούμενα σχέδια, που δεν έχουν αντιληφθεί τι έχει συμβεί.

Η βρετανική εφημερίδα τονίζει δε, ότι πρόκειται για μια στρατηγική επιβίωσης. Ο πραγματικός αντίκτυπος θα έρθει αθόρυβα, όταν ο πανικός θα έχει περάσει.

Και τονίζει: Αυτό είναι το αδιέξοδο με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπη η Κύπρος. Δεν μπορεί να επιβιώσει χωρίς την προοπτική της Ευρώπης, αλλά δεν μπορεί να επιβιώσει και εντός της Ευρώπης. Και οι δύο επιλογές είναι κακές για την Κύπρο, υποστηρίζει η Guardian.

Δείτε εδώ όλες τις δραματικές εξελίξεις στην Κύπρο με συνεχή ενημέρωση από το newsbeast.gr.