Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν-Κλοντ Τρισέ, υποστήριξε σήμερα ότι οι ευρωπαϊκές χώρες «υποτιμούσαν μονίμως» την έκταση των δημοσιονομικών προβλημάτων τους και δεν έκαναν αρκετά πράγματα για να τα αντιμετωπίσουν.
«Η εντύπωσή μου είναι ότι στον τομέα του ελέγχου της δημοσιονομικής πολιτικής δε φτάνουμε ποτέ στο μάξιμουμ των δυνατοτήτων μας», είπε ο Τρισέ μιλώντας σε Ευρωπαίους βουλευτές στις Βρυξέλλες.
«Υπάρχει μια μόνιμη υποτίμηση του τι είναι απαραίτητο σε αυτόν τον τομέα, κυρίως εντός της ευρωζώνης», συνέχισε ο Τρισέ, κάνοντας λόγο για μια «παράξενη υποτίμηση» από τις ευρωπαϊκές χώρες του εύρους των προβλημάτων τους και της οδού που πρέπει να ακολουθήσουν για να διορθώσουν τα δημόσια οικονομικά τους. Τώρα όμως, μετά την κρίση που πέρασε η ευρωζώνη την περασμένη άνοιξη, «όλοι γνωρίζουμε ότι είναι σημαντικό» να ενεργήσουν σεβόμενοι τα ευρωπαϊκά κριτήρια όσον αφορά το χρέος και το δημόσιο έλλειμμα, πρόσθεσε.
Το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης της ευρωζώνης θέτει ως όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος το 3% του ΑΕΠ και του δημόσιου χρέους στο 60%. Οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες πάντως παραβαίνουν τα όρια αυτά.