Στον τομέα των επιτραπέζιων ελιών δραστηριοποιείται μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων. Οι περισσότερες επιχειρήσεις αναπτύσσουν έντονη εξαγωγική δραστηριότητα, καθώς διαθέτουν μεγάλο μέρος των προϊόντων τους σε αγορές του εξωτερικού (σε χύμα ή τυποποιημένη μορφή), σημειώνει έρευνα της ICAP για τον κλάδο.
Ωστόσο, η δραστική αύξηση των μη λειτουργικών εξόδων, είχε ως αποτέλεσμα την απότομη πτώση των προ φόρου κερδών την περίοδο 2011/10, τα οποία και κατέγραψαν μείωση 54,6%. Τα κέρδη EBITDA αυξήθηκαν την ίδια περίοδο κατά 8,5%.
Οι πωλήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων αυξήθηκαν το 2011 κατά 12,1% σε σχέση με το 2010, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση για το μικτό κέρδος (13,3%).
Σύμφωνα με την ICAP, η εγχώρια παραγωγή επιτραπέζιων ελιών υπερκαλύπτει τη ζήτηση, ενώ μεγάλες ποσότητες διατίθενται και σε χώρες του εξωτερικού. Το μέγεθός της παρουσιάζει διακυμάνσεις ετησίως, καθώς εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις καιρικές συνθήκες που επικρατούν στις ελαιοπαραγωγικές περιοχές.
Επίσης, χαρακτηριστικό της παραγωγής των συγκεκριμένων προϊόντων είναι η κυκλικότητα (εναλλαγή μεταξύ «καλών» και «κακών» ελαιοκομικών ετών).
Αναφερόμενη στην εξέλιξη και διάρθρωση της αγοράς επιτραπέζιων ελιών, η Διευθύντρια Οικονομικών – Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, σημειώνει τα εξής: «Η παραγωγή επιτραπέζιων ελιών παρουσίασε αύξηση 26% περίπου την περίοδο 2010/11, ενώ για την περίοδο 2011/12 εκτιμάται μείωση της τάξης του 19%. Σχετικά με την εγχώρια κατανάλωση επιτραπέζιων ελιών, σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 25% την περίοδο 2010/11, ενώ αντίθετα εκτιμάται μείωση 8% περίπου την περίοδο 2011/12.
Το μεγαλύτερο μέρος των επιτραπέζιων ελιών που καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά διατίθεται σε χύμα μορφή. Οι εισαγωγές ελιών κυμαίνονται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, σε αντίθεση με τις εξαγωγές οι οποίες κυμαίνονται σε υψηλά επίπεδα, καλύπτοντας το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής. Κατά συνέπεια, σταθερά θετικό παραμένει το εμπορικό ισοζύγιο τα τελευταία χρόνια».
Σχετικά με τα κύρια χαρακτηριστικά του ανταγωνισμού στον συγκεκριμένο κλάδο, στις διεθνείς αγορές οι ελληνικές επιχειρήσεις τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών αντιμετωπίζουν έντονο ανταγωνισμό από άλλες ευρωπαϊκές χώρες, οι οποίες διαθέτουν ισχυρά εμπορικά σήματα και έχουν αποσπάσει σημαντικά μερίδια αγοράς.
Επίσης, ενισχυμένος είναι και ο ανταγωνισμός από τρίτες χώρες (κυρίως μεσογειακές) οι οποίες διαθέτουν τα προϊόντα τους σε χαμηλότερες τιμές.
Στα πλαίσια της μελέτης πραγματοποιήθηκε εκτενής χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων επεξεργασίας και τυποποίησης επιτραπέζιων ελιών με τη χρήση 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Περαιτέρω, συνετάχθη ο ομαδοποιημένος ισολογισμός του κλάδου βάσει αντιπροσωπευτικού δείγματος 33 επιχειρήσεων, για τις οποίες υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία ισολογισμών των χρήσεων 2010 και 2011.
Όπως προκύπτει από τα δεδομένα αυτά, οι πωλήσεις των εν λόγω επιχειρήσεων αυξήθηκαν το 2011 κατά 12,1% σε σχέση με το 2010, ενώ αντίστοιχη ήταν και η αύξηση για το μικτό κέρδος (13,3%).