Σωρευτικές απώλειες της τάξεως του 20% μέσα στην τελευταία πενταετία παρουσιάζει το ελληνικό ΑΕΠ, ενώ έχουν κάνει φτερά 39,5 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού εισοδήματος υπό το βάρος των απανωτών αυξήσεων στη φορολογία, των διαδοχικών περικοπών σε μισθούς και σε συντάξεις και της διογκούμενης ανεργίας που απέχει πλέον οριακά μόνο προς το 30%.
Ο σχεδιασμός του υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με την Ημερησία, προέβλεπε ότι ήδη από το τρίτο τρίμηνο της φετινής χρονιάς θα ξεκινούσε η ανάκαμψη σε τριμηνιαία βάση, ώστε μπαίνοντας στο 2014, σταδιακά να αρχίσει να παγιώνεται έστω μια οριακή ανάπτυξη, διευκολύνοντας την εκτέλεση του προγράμματος προσαρμογής, χωρίς την απαίτηση πρόσθετων δημοσιονομικών μέτρων.
Οι πρώτες εκτιμήσεις στο υπουργείο Οικονομικών προσδιορίζουν περίπου στη μισή ποσοστιαία μονάδα την επιβάρυνση του ελληνικού ΑΕΠ από την κυπριακή κρίση, δηλαδή ύφεση φέτος 5% αντί 4,5% που προβλέπεται επισήμως, ενώ άλλες εκτιμήσεις διεθνών οίκων ανεβάζουν την επίπτωση στην Ελλάδα ακόμη και στο 1% του ΑΕΠ.
Η συρρίκνωση του ΑΕΠ στο τέλος του 2013 θα είναι δραματική, καθώς εκτιμάται ότι η σωρευτική απώλεια θα διαμορφωθεί στα επίπεδα του 24% – 25%.
Σύμφωνα με τις τελευταίες εκτιμήσεις της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής, το ελληνικό ΑΕΠ υποχώρησε το 2012, στα 193,7 δισεκατομμύρια ευρώ, σε τρέχουσες τιμές, με την ύφεση πέρυσι να προσδιορίζεται στο 6,4%, με αποτέλεσμα η σωρευτική μείωση της πενταετίας 2008 – 2012 να ανέλθει στο 20%.
Ποσοστό που αναμένεται να διευρυνθεί περαιτέρω φέτος στο 24% – 25% καθώς και η φετινή χρονιά θα είναι έτος ύφεσης, το έκτο διαδοχικό για την Ελλάδα, υπό το βάρος της εξαιρετικά περιοριστικής δημοσιονομικής πολιτικής που ασκείται τα τελευταία χρόνια.
Σε τρέχουσες τιμές, μέσα σε μια πενταετία εξανεμίστηκαν 39,5 δισεκατομμύρια ευρώ εθνικού εισοδήματος υπό το βάρος των σκληρών μέτρων προσαρμογής του Μνημονίου, ενώ μόνον πέρυσι, σε τρέχουσες τιμές, το ΑΕΠ μειώθηκε κατά 14,8 δισεκατομμυρίων ευρώ σε σύγκριση με το 2011.
Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, πέρυσι σε σταθερές τιμές:
1. Οι επενδύσεις μειώθηκαν 17,6% σε σχέση με το 2011, ενώ σε σύγκριση με το 2008 η μείωση ήταν περίπου 50%, αποτυπώνοντας το δραματικό «πάγωμα» σε δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, υπό το βάρος της μεγάλης ύφεσης.
2. Η καταναλωτική δαπάνη των νοικοκυριών μειώθηκε 9,1% σε σύγκριση με το 2011, ενώ σε σχέση με το 2008 η μείωση υπολογίζεται περίπου στο 12,3%, υπό το βάρος των μεγάλων αυξήσεων στους φόρους, τις διαδοχικές μειώσεις σε μισθούς και σε συντάξεις και τη μεγάλη ανεργία, η οποία σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία κινείται πλέον στην περιοχή του 27%. Η τελική καταναλωτική δαπάνη, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή και της κατανάλωσης στη Γενική Κυβέρνηση μειώθηκε 8,2% σε σύγκριση με το 2011.
3. Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών μειώθηκαν 2,4%, ενώ πολλαπλάσια μείωση 13,8% παρουσίασαν οι εισαγωγές στο ίδιο διάστημα, αποτυπώνοντας την καθίζηση της εγχώριας κατανάλωσης.