Συναλλαγές αξίας 7,7 δισ. ευρώ κατέγραψε το 2012 η αγορά επενδύσεων σε ακίνητα στην Ανατολική Ευρώπη.
Το αποτέλεσμα αυτό αντιπροσωπεύει σημαντική κάμψη στην εν λόγω αγορά, με τον κύκλο εργασιών μειωμένο κατά το ένα τρίτο σε σύγκριση με την αξία των συναλλαγών 12,2 δισ. ευρώ το 2011, σύμφωνα με τη μελέτη της Colliers International «Επισκόπηση Επενδύσεων Ανατολικής Ευρώπης 2012». Σημειώνεται ότι τα στοιχεία κύκλου εργασιών αφορούν μόνο τα περιουσιακά στοιχεία που παράγουν εισόδημα, χωρίς συμφωνίες γης και τελικού χρήστη. Τα στοιχεία αυτά περιλαμβάνουν μόνο συμφωνίες που έχουν επιβεβαιωθεί και δημοσιευτεί, ως ολοκληρωμένες, μέχρι τις 30 Ιανουάριου 2013.
Παρά το γεγονός ότι τα στατιστικά από έτος σε έτος απεικονίζουν έντονη μεταβλητότητα, η σαφής υποκείμενη τάση που αναδεικνύεται είναι ότι οι αγορές που συνεχίζουν να προσελκύουν κεφάλαια ακινήτων προσφέρουν έναν συνδυασμό από κεφαλαιαγορές με ρευστότητα και παροχή ανταγωνιστικών πολιτικών δανείων, διαθεσιμότητα κατάλληλου προϊόντος σε λογικά επίπεδα τιμών και θετική μεταβολή δεικτών της οικονομίας και της αγοράς ακινήτων.
Οι αγορές που επωφελούνται περισσότερο από τις συνθήκες αυτές είναι η Ρωσία και η Πολωνία. Το 2012 αντιπροσώπευαν πάνω από το 80% του συνόλου των συναλλαγών και αυτή η τάση προβλέπεται να συνεχιστεί και το 2013.
Στην Ελλάδα, το 2012 ακολούθησε τις τάσεις του 2011, καθώς η ύφεση είχε μεγάλο αντίκτυπο στην αγορά επενδύσεων σε ακίνητα. Οι επενδυτές στην πλειοψηφία τους βρίσκονταν σε κατάσταση αναμονής για επενδυτικές ευκαιρίες.
Η ελληνική αγορά ακινήτων μετατράπηκε σε αγορά ελεγχόμενη από τη ζήτηση ως αποτέλεσμα της έλλειψης χρηματοδότησης. Το ενδιαφέρον των αγοραστών προήλθε κατά κύριο λόγο από ιδιώτες επενδυτές που αναζητούν ευκαιρίες και ακίνητα με υψηλές αποδόσεις.
Ωστόσο, τα πρώτα ενθαρρυντικά σημάδια στην αγορά επενδύσεων ξεκίνησαν να αναδεικνύονται κατά το τρίτο τρίμηνο του 2012, με την πρώτη μεγάλη επενδυτική πώληση μέσω αποκρατικοποίησης- η Αξιοποίηση του Δικαιώματος Επικαρπίας για 90 χρόνια του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) στη Lamda Development.
Η αγορά επενδύσεων της Ανατολικής Ευρώπης σημείωσε καλές αποδόσεις κατά τα τελευταία χρόνια, παρά τους αρνητικούς παράγοντες που είχε να αντιμετωπίσει, όπως την εξασθένηση του οικονομικού κλίματος και της ανάπτυξης- τον μερικό περιορισμό των παραδοσιακών μορφών του χρέους μέσω τραπεζών εκτός των κεντρικών αγορών της Πολωνίας και της Ρωσίας, της Τσεχίας και της Σλοβακίας- και τα σχέδια κανονιστικών ρυθμίσεων που επηρεάζουν τις λειτουργικές επιδόσεις.