Νέους τρόπους για τον συντονισμό των οικονομικών πολιτικών στην ευρωζώνη, πρότεινε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μαζί με ένα χρηματικό κίνητρο για τις αλλαγές, στο πλαίσιο ενός σχεδίου για την δημιουργία μιας οικονομικής ένωσης που θα συμπληρώνει το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα.

Η Επιτροπή σημείωσε ότι τα κράτη μέλη της ευρωζώνης θα πρέπει να συζητούν τις σημαντικές μεταρρυθμίσεις με τους άλλους στην ευρωζώνη προτού λάβουν την τελική απόφαση για να προχωρήσουν.

Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει να δίδεται στον συντονισμό των μεταρρυθμίσεων που αφορούν την ανταγωνιστικότητα, την απασχόληση, τις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, της βιομηχανίες δικτύων και τα φορολογικά συστήματα, μεταξύ άλλων.

«Με αυτόν τον τρόπο, οποιαδήποτε θετική ή αρνητική διάχυση των μεταρρυθμίσεων σε άλλες χώρες της ΕΕ θα μπορεί να ληφθεί κατάλληλα υπόψη από νωρίς στην διαδικασία λήψης αποφάσεων», σύμφωνα με την Κομισιόν.

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ πρότεινε, επίσης, την δημιουργία ενός Οργάνου Ανταγωνιστικότητας και Σύγκλισης (CCI).

Αυτό θα επιτρέψει στην Επιτροπή να υπογράφει ένα συμβόλαιο με μια κυβέρνηση της ευρωζώνης, στο οποίο η χώρα θα δεσμεύεται για ορισμένες μεταρρυθμίσεις και προθεσμίες εντός των οποίων θα υλοποιηθούν αυτές, σε αντάλλαγμα για μια οικονομική υποστήριξη για την εφαρμογή των αλλαγών, όπως για εκπαίδευση ή για «δραστικές πολιτικές στην αγορά εργασίας».

Οι προτάσεις αυτές ευθυγραμμίζονται με αυτό που ζήτησαν οι ηγέτες της ΕΕ κατά την σύνοδο κορυφής που πραγματοποίησαν τον περασμένο Δεκέμβριο και θα συζητηθούν ενδελεχώς κατά την ερχόμενη σύνοδό τους τον Ιούνιο.