Σε εξέλιξη είναι αυτή την ώρα η κρίσιμη για την Κύπρο έκτακτη συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες. Ύστερα από σκληρές διαπραγματεύσεις μεταξύ Λευκωσίας και τρόικας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αποφασίζουν για τη δανειακή σύμβαση της Κύπρου. Παρών στη συνεδρίαση είναι και ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, αλλά και η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ.

Στόχος είναι να μειωθεί το πακέτο στήριξης στα 10-15 δισ. ευρώ, από 17 δισ. που είχε αρχικά εκτιμηθεί, με σειρά δράσεων και μέτρων τόσο για τον τραπεζικό κλάδο όσο και σε δημοσιονομικό επίπεδο.

Συνάντηση διάρκειας 45 λεπτών είχαν πριν την έναρξη των εργασιών του Eurogroup ο πρόεδρος της Κύπρου, Νίκος Αναστασιάδης, με την κ. Λαγκάρντ. Στη συνάντηση τον κ. Αναστασιάδη συνόδευσαν οι υπουργοί Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής και Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, καθώς και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης. Από πλευράς ΔΝΤ, στη συνάντηση συμμετείχε επίσης η εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στην αποστολή της τρόικας στην Κύπρο, Ντέλια Βελκουλέσκου.

«Δεν θέλουμε μια προσωρινή λύση για την Κύπρο αλλά μία λύση βιώσιμη που θα διαρκέσει», διεμήνυσε η Λαγκάρντ, ξεκινώντας το Eurogroup.

Από την πλευρά της προϋπόθεση για να συμμετάσχει η Φινλανδία στη χρηματοδότηση της Κύπρου είναι η βιωσιμότητα του χρέους και η συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε προσερχόμενη στο Eurogroup, η υπουργός οικονομικών της χώρας, Γιούτα Ουρπιλάινεν.

Την αμφιβολία του για το αν θα επιτευχθεί σήμερα συμφωνία για την Κύπρο εξέφρασε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, χαρακτηρίζοντας δύσκολη τη διαπραγμάτευση. Την ίδια στιγμή, η αυστριακή ομόλογός του Μαρία Φέκτερ δήλωσε πως η τελική βοήθεια για την Κύπρο θα πρέπει να περάσει από έγκριση ορισμένων εθνικών κοινοβουλίων.

Την ελπίδα του πως μπορεί να σημειωθεί συμφωνία για την Κύπρο εξέφρασε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί.

Τέλος, συμφωνία που θα επιτρέψει στην Κύπρο να ξεπεράσει την κρίση χωρίς να προκληθεί πρόβλημα στην κοινωνική συνοχή της χώρας, ζήτησε από τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ο Πρόεδρος της Πολιτικής Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών της Ευρωβουλής, Χάνες Σβόμποντα.