Η Ιρλανδία θέλει η Ευρωπαϊκή Ένωση να παρατείνει το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής των δανείων που έχουν δοθεί στο Δουβλίνο κατά 15 χρόνια, κατά μέσον όρο, ώστε να διευκολυνθεί η επάνοδος της χώρας στις αγορές δανεισμού, αλλά η κυβέρνησή της γνωρίζει ότι η επιμήκυνση που θα της δοθεί μάλλον δεν πρόκειται να είναι τόσο μακρά, δήλωσε πριν από την έναρξη των εργασιών του Eurogroup ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας, Μάικλ Νούναν.

«Οι μικρότερες ωριμάνσεις μας είναι στα 5 χρόνια και φθάνουν ως τα είκοσι και πλέον, έτσι αυτό που ζητάμε είναι μια επιμήκυνση στα 15 χρόνια κατά μέσον όρο, αλλά θα δούμε πώς θα πάει», είπε ο Νούναν.

«Δεν νομίζω ότι υπάρχει διάθεση να επιμηκυνθεί ο χρόνος αποπληρωμής των δανείων τόσο πολύ», πρόσθεσε.

Το ΔΝΤ διατηρεί «επιφυλάξεις» για την υπό διαπραγμάτευση δανειακή σύμβαση με την Κύπρο και δεν είναι ακόμη έτοιμο να την εγκρίνει, δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός.

«Δεν νομίζω ότι αρνούνται να συμμετάσχουν επί της αρχής. Νομίζω ότι αυτό που αφήνουν να γίνει σαφές είναι το ότι δεν εκπληρώνονται ακόμα οι όροι ώστε το (διοικητικό) συμβούλιο του ΔΝΤ να πάρει την απόφαση να συμμετάσχει» στον δανεισμό της Κύπρου, είπε ο Νούναν στις Βρυξέλλες πριν από την έναρξη του συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο Νούναν περιέγραψε την κατάσταση της Κύπρου ως «ιδιαίτερα δύσκολη» και επισήμανε ότι η Ιρλανδία, η οποία ασκεί την εναλλασσόμενη προεδρία της ΕΕ, πιέζει η συμφωνία για την δανειακή σύμβαση να συναφθεί «μάλλον σύντομα παρά αργότερα».