Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα μπορεί πλέον να ασκεί αυστηρότερο έλεγχο στους κρατικούς προϋπολογισμούς, μετά την πολιτική συμφωνία με το Ευρωκοινοβούλιο.

Μια πολιτική συμφωνία επιτεύχθηκε ανάμεσα στην ιρλανδική προεδρία της ΕΕ και το Ευρωκοινοβούλιο όσον αφορά το σύνολο των προτάσεων που έχουν κατατεθεί από το 2011 προκειμένου να ενισχυθούν οι αρμοδιότητες της Κομισιόν για τους ελέγχους των προσχεδίων των κρατικών προϋπολογισμών, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν αυτοί τηρούν την κοινοτική νομοθεσία.

Το νέο βήμα αυτό για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης της ευρωζώνης, που συνοπτικά ονομάζεται «διπλό πακέτο» (two-pack) χαιρέτισε ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν, ο οποίος έκανε λόγο για «μεγάλη πρόοδο».

Οι αποφάσεις απομένει να επικυρωθούν και από την ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου. Η σχετική ψηφοφορία αναμένεται για τα μέσα Μαρτίου και οι σχετικοί κανονισμοί προβλέπεται να τεθούν σε ισχύ με την πάροδο μικρού χρονικού διαστήματος.

Στις λεπτομέρειές του, το νέο νομοθετικό πακέτο προτείνει σαφώς καθορισμένες διαδικασίες προκειμένου να πεισθούν τα κράτη μέλη να τροποποιούν τους εθνικούς προϋπολογισμούς τους. Εφεξής όλα τα κράτη μέλη οφείλουν να υποβάλλουν τους ετήσιους προϋπολογισμούς τους στην Επιτροπή. Στην περίπτωση που κάποιο προσχέδιο δεν τηρεί τις απαιτήσεις του Συμφώνου Σταθερότητας–που απαγορεύει τα ελλείμματα άνω του 3% του ΑΕΠ–η Επιτροπή θα μπορεί κάλλιστα να αξιώσει την τροποποίησή τους.

Επίσης, προβλέπεται η αυξημένη επιτήρηση των χωρών που τελούν υπό καθεστώς μνημονιακού προγράμματος δανεισμού, όπως η Ελλάδα, η Ιρλανδία κι η Πορτογαλία.

Πλέον τα κράτη μέλη της ευρωζώνης οφείλουν να έχουν αποστείλει τα προσχέδια των προϋπολογισμών τους για το ερχόμενο έτος, που θα καταρτισθούν βάσει των ανεξαρτήτων προβλέψεων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή έως τις 15 Οκτωβρίου για επαλήθευση.

Σε αντιστάθμισμα της ενίσχυσης αυτής του δημοσιονομικού ελέγχου, το Ευρωκοινοβούλιο επέτυχε παραχωρήσεις που αφορούν το σκέλος της ανάπτυξης. Για παράδειγμα, στις εκτιμήσεις της Επιτροπής για τους εθνικούς προϋπολογισμούς θα πρέπει να εξασφαλίζεται πως οι δημοσιονομικές δαπάνες δε θα πρέπει να επιτελούνται σε βάρος των επενδύσεων για την ανάπτυξη.

Ένα άλλο σημείο προόδου αποτελεί το γεγονός ότι τα κράτη μέλη καλούνται στο εξής να αναφέρουν λεπτομερώς τις επενδύσεις που οδηγούν σε αύξηση της δυναμικής της ανάπτυξής τους και το γεγονός ότι το χρονοδιάγραμμα για τη μείωση των ελλειμμάτων θα εφαρμόζεται με περισσότερη χαλαρότητα σε ιδιάζουσες περιστάσεις, αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωκοινοβουλίου.