Εάν η Κίνα και οι ΗΠΑ δεν υπαναχωρήσουν στους δασμούς που επιβάλλουν εκατέρωθεν, σε μια διαμάχη που έχει πλήξει τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας, τότε η οικονομική ανάπτυξη των δύο χωρών θα μπορούσε να είναι περίπου 0,2-0,3 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερη -κατά μέσο όρο- έως το 2021 και το 2022, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).
Ο Αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, έχει αυξήσει τους δασμούς σε κινεζικές εισαγωγές ύψους 200 δισ. δολαρίων στο 25% από το 10%, ενώ το Πεκίνο έχει ανακοινώσει ότι θα προχωρήσει σε αντίποινα με αύξηση δασμών σε αμερικανικά προϊόντα αξίας 60 δισ. δολαρίων.
Η παγκόσμια οικονομία θα αναπτυχθεί με ρυθμό μόνο 3,2% φέτος καθώς η αύξηση των εμπορικών ροών έχει σχεδόν μειωθεί στο ήμισυ φέτος, μόλις στο 2,1%, σύμφωνα με τις εξαμηνιαίες οικονομικές προβλέψεις του ΟΟΣΑ. Αυτός θα είναι ο βραδύτερος ρυθμός παγκόσμιας οικονομικής ανάπτυξης από το 2016 και είναι οριακά χαμηλότερος από την τελευταία πρόβλεψη του οργανισμού τον Μάρτιο για ανάπτυξη 3,3%.
Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ και όπως αναμεταδίδει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να καταγράψει ελαφρώς καλύτερες επιδόσεις την επόμενη χρονιά με ρυθμό ανάπτυξης 3,4% αλλά μόνο εάν οι ΗΠΑ και η Κίνα υπαναχωρήσουν από τις αυξήσεις δασμών που ανακοίνωσαν αυτόν τον μήνα. Ο Οργανισμός ανακοίνωσε ότι η ανάπτυξη στην Κίνα και στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διαμορφωθεί κατά 0,2-0,3 της ποσοστιαίας μονάδας χαμηλότερα κατά μέσο όρο έως το 2021 και το 2022 εάν οι δύο χώρες δεν αλλάξουν κατεύθυνση.
Χωρίς να ληφθεί υπόψιν ο τελευταίος γύρος αυξήσεων δασμών, ο ΟΟΣΑ προβλέπει ότι οι ΗΠΑ θα ξεπεράσουν άλλες μεγάλες αναπτυγμένες οικονομίες με ρυθμό ανάπτυξης 2,8% φέτος, συγκριτικά με το 2,6% που είχε προβλέψει ο οργανισμός τον Μάρτιο. Η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 2,3% την επόμενη χρονιά.
Η Κίνα επιδιώκει να τονώσει την οικονομία της αλλά η ανάπτυξή της και πάλι αναμένεται να επιβραδυνθεί από το 6,2% φέτος στο 6,0% το 2020.
Και η Ευρωζώνη πληρώνει βαρύ τίμημα για την επιβράδυνση του παγκόσμιου εμπορίου, με την ανάπτυξη να αναμένεται φέτος στο 1,2% πριν επιταχυνθεί στο 1,4% το 2020. Η επίδοση αυτή είναι ελαφρώς καλύτερη από το 1,0% και το 1,2% που ανέμενε τον Μάρτιο καθώς η επιβράδυνση της Ιταλίας αποδείχθηκε κάπως λιγότερο σοβαρή σε σχέση με τις αρχικές εκτιμήσεις.
Ο ΟΟΣΑ αναθεώρησε ανοδικά την πρόβλεψη για την οικονομική ανάπτυξη της Βρετανίας στο 1,2% φέτος από το 0,8% προηγουμένως, καθώς αναβλήθηκε η προοπτική εξόδου από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ανάπτυξη της βρετανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί στο 1,0%, οριακά καλύτερα από το 0,9% που αναμενόταν τον Μάρτιο.