Ο συντελεστής 2% επί του τζίρου είναι υψηλός και θα πρέπει να μειωθεί στο 1%, σύμφωνα με όσα ανέφεραν ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας, Κώστας Μίχαλος και ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Βασίλης Κορκίδης, σχολιάζοντας τη ρύθμιση της περαίωση.
Σε δήλωσή του ο κ. Κορκίδης τόνισε τη σημασία των κινήτρων για τις συνεπείς επιχειρήσεις αλλά και την ανάγκη μη αύξησης του ΦΠΑ και των έμμεσων φόρων, ενώ ο κ. Μίχαλος ανέφερε ότι «το ΕΒΕΑ είχε επισημάνει πριν λίγες μέρες ότι για να αποβεί αποτελεσματική και χρήσιμη μία νέα περαίωση, θα έπρεπε να συνδυάζει λογικά ποσά πρόσθετου φόρου και, κυρίως, να βάζει οριστικό και αμετάκλητο τέλος στις περαιούμενες φορολογικές υποθέσεις. Το κείμενο προς διαβούλευση, όμως, που έδωσε το Υπουργείο Οικονομικών περιέχει παγίδες που αν δεν εξαλειφθούν, τότε η περαίωση θα αποτύχει παταγωδώς».
Συγκεκριμένα:
Το κείμενο προς διαβούλευση αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο επανελέγχου των φορολογικών υποθέσεων που θα υπαχθούν στην περαίωση με ότι αυτό συνεπάγεται.
Ο συντελεστής 2% επί του τζίρου είναι υψηλός και θα πρέπει να μειωθεί στο 1%.
Οι συντελεστές προσαύξησης φόρου εισοδήματος είναι, επίσης, υψηλοί και θα πρέπει και αυτοί να μειωθούν.
Ζητείται μεγάλη προκαταβολή 25%, που, επίσης, θα πρέπει να μειωθεί.
Όποιος υπαχθεί στην περαίωση χάνει το πιστωτικό Φ.Π.Α.
Όποιες επιχειρήσεις έχουν ζημίες δε θα εξαιρεθούν από την περαίωση και θα κληθούν να πληρώσουν πρόσθετους φόρους.
Δεν έχουν την απαιτούμενη προστασία οι επιχειρήσεις που έπεσαν θύματα ως λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων από τους εκδότες τους.
Το Ε.Β.Ε.Α. επιφυλάσσεται εντός των αμέσως επόμενων ημερών να τοποθετηθεί αναλυτικά στο πλαίσιο της ανοιχτής διαβούλευσης».