Γεύμα εργασίας για τα κράτη-μέλη του παρέθεσε σήμερα η Ελληνική Προεδρία του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ). Τους προσκεκλημένους καλωσόρισε ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας και ο υφυπουργός Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης.

Πέντε χώρες: Τουρκία, Αλβανία, Βουλγαρία, Αζερμπαϊτζάν και Σερβία εκπροσωπήθηκαν σε επίπεδο υπουργού Εξωτερικών, ενώ η Ρωσία και η Γεωργία συμμετείχαν με υφυπουργό Εξωτερικών.

Ο κ. Δρούτσας αναφέρθηκε στη «θετική ανταπόκριση» των χωρών-μελών του οργανισμού για την πράσινη ανάπτυξη, στην αναβάθμισή του ΟΣΕΠ με τη συμβολή όλων των μελών, στις βασικές επιδιώξεις της Ελληνικής Προεδρίας για την πράσινη ενέργεια και επιχειρηματικότητα, ενώ συνεχάρη τους συμμετέχοντας για την απόφασή τους να υιοθετηθεί και από τις επόμενες προεδρίες του ΟΣΕΠ το θέμα της πράσινης ανάπτυξης.

Ο κ. Κουβέλης, ο οποίος είναι και ο προεδρεύων του ΟΣΕΠ, αναφέρθηκε στο κεντρικό θέμα της Προεδρίας: «Η Μαύρη Θάλασσα γίνεται Πράσινη». Επίσης, υπογράμμισε τις βασικές κατευθύνσεις της Ελληνικής Προεδρίας για «πράσινη ανάπτυξη», «σύγχρονες προσεγγίσεις» και περιβαλλοντικά «ορθή ανάπτυξη», εντός του πλαισίου του ΟΣΕΠ.

Εν τω μεταξύ, ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Δρούτσας, συνέχισε και σήμερα το πρόγραμμα συναντήσεων με τους ομολόγους του τού Καναδά, του Αζερμπαϊτζάν και του Καμερούν. Εκτός από τη συζήτηση σε διμερή ζητήματα, ο κ. Δρούτσας είχε την ευκαιρία να τους ενημερώσει για θέματα ελληνικού ενδιαφέροντος (ελληνοτουρκικές σχέσεις, Κυπριακό και ονομασία ΠΓΔΜ), ενώ αντάλλαξαν απόψεις για την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τα Βαλκάνια. Επίσης, συζήτησαν τρόπους περαιτέρω συνεργασίας και σύσφιξης των σχέσεων της Ελλάδας μ’ αυτές τις χώρες.

Ο κ. Δρούτσας συναντήθηκε χθες και με τον υπουργό Εξωτερικών του Κουβέιτ, με τον οποίο συζήτησαν τρόπους ενίσχυσης της οικονομικής συνεργασίας, λαμβάνοντας υπόψη και το γεγονός ότι το Κουβέιτ προεδρεύει του Συμβουλίου Κρατών του Περσικού Κόλπου.

Αργά απόψε (ώρα Ελλάδας), ο κ. Δρούτσας θα λάβει μέρος στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των 27 κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Αμερικανίδα ομόλογό τους, Χίλαρι Κλίντον. Στη συνέχεια, θα παραστεί στο δείπνο των χωρών-μελών του ΝΑΤΟ.