Την πεποίθηση ότι θα υπάρξει κατανόηση από την πλευρά της Ε.Ε σε ότι αφορά τα κονδύλια που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για την προγραμματική περίοδο 2014-2016, εξέφρασε ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης (Task Force), Χορστ Ράιχενμπαχ, σε δηλώσεις του μετά το πέρας της συνάντησης που είχε με τον υπουργό Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Ράιχενμπαχ, θα πρέπει να υπάρξει κατανόηση ως προς την ειδική περίπτωση της Ελλάδας, τονίζοντας, συγχρόνως, ότι όποια και αν είναι η έκβαση αυτής της διαπραγμάτευσης θα πρέπει να αξιολογηθεί στο πλαίσιο των συνολικών περικοπών στον προϋπολογισμό που αιτούνται πάρα πολλά κράτη μέλη και που θα ληφθεί υπ’ όψιν από την Επιτροπή.

Σχετικά με το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, ο επικεφαλής της Task Force τόνισε ότι είναι λάθος να βλέπουμε τις αποκρατικοποιήσεις μόνο υπό το πρίσμα των χρηματοοικονομικών μέσων που μπορούν να εισπραχθούν με αυτόν τον τρόπο, αλλά θα πρέπει να δούμε ότι είναι ένας τρόπος να εκσυγχρονίσουμε και να βελτιώσουμε την ελληνική οικονομία.

Και πρόσθεσε: «Θα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι όλες αυτές οι δράσεις ρύθμισης, οι ρυθμιστικές δράσεις είναι πάρα πολύ σημαντικές. Γιατί δεν θέλουμε ουσιαστικά να μετασχηματίσουμε ένα δημόσιο μονοπώλιο σε ένα ιδιωτικό μονοπώλιο. Είναι πολύ σημαντικό να υπάρξουν όλες αυτές οι ρυθμιστικές διατάξεις που αφορούν τον ανταγωνισμό και να λειτουργούν άρτια».

Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι η προσπάθεια έγκειται στο να μιμηθούμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα στον τομέα των δημοσίων συμβάσεων, δηλαδή στην ανάγκη εκσυγχρονισμού του Δικαίου των δημοσίων συμβάσεων.

«Προσπαθούμε να μιμηθούμε τα καλύτερα ευρωπαϊκά παραδείγματα σε ότι αφορά τις δημόσιες συμβάσεις», υπογράμμισε ο κ. Χατζηδάκης.

Τέλος αναφερόμενος στο ΕΣΠΑ, είπε ότι η προσπάθεια που γίνεται από την κυβέρνηση είναι να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Μιλώντας για τα υψηλά ποσοστά ανεργίας και την ύφεση, υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρχει μια ειδική περίπτωση για την Ελλάδα που πρέπει να έχει αντανάκλαση στην κατανομή των κονδυλίων.