«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα από τη Ντόχα, στην κοινωνία που ξέρουμε πόσο διψάει για ένα καλύτερο αύριο, ότι εμείς, οι Έλληνες επιχειρηματίες βγαίνουμε μπροστά, για να δείξουμε τον δρόμο της ανάπτυξης, μέσα από την εξωστρέφεια», δήλωσε σε τηλεφωνική επικοινωνία του με το ΑΠΕ-ΜΠΕ από το Κατάρ ο Θανάσης Λαβίδας (πρόεδρος ΣΕΒ, Επιχειρηματικό Συμβούλιο διεθνών δράσεων) ο οποίος υπέγραψε εκ μέρους της ελληνικής πλευράς την ίδρυση του Επιχειρηματικού Συμβουλίου Ελλάδας-Κατάρ.

Εξέφρασε την αισιοδοξία του «από τις πρώτες επαφές» και πρόσθεσε ότι στόχος του Επιχειρηματικού Συμβουλίου είναι πέρα από τις εξαγγελίες «να προχωρήσουμε σε συμφωνίες», για τον σκοπό αυτό ο ΣΕΒ αναλαμβάνει να διοργανώσει «σύντομα επίσκεψη των καταριανών ομίλων στην Ελλάδα».

«Το Συμβούλιο που συστήσαμε σήμερα έχει στόχο να προσελκύσει το ενδιαφέρον Καταριανών επιχειρηματικών ομίλων για κοινοπραξίες με ελληνικές εταιρίες, να φέρει επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα μας και από την άλλη να ανοίξει δρόμους για επενδύσεις και εμπορικές δραστηριότητες των Ελλήνων στην περιοχή», μας είπε. «Δεν είναι τυχαίο», σημείωσε «που έχουμε-στο Κατάρ- έναν μεγάλο αριθμό σοβαρών, ηγετικών επιχειρήσεων» και υπογράμμισε ότι αυτή τη φορά «ήρθαμε να προτείνουμε στους Άραβες συνομιλητές μας συγκεκριμένα σχέδια και έργα σε τομείς όπως οι κατασκευές, η ενέργεια, οι υποδομές, η υγεία, η ναυτιλία, οι μεταφορές».

Δείχνοντας την αποφασιστικότητα της πολιτικής ηγεσίας και της επιχειρηματικής κοινότητας οι συνεργασίες με το Κατάρ, το οποίο κατέχει «δεσπόζουσα θέση στη διεθνή επιχειρηματική σκηνή», να προχωρήσουν, είπε: «Αυτή τη φορά ελπίζω να είμαστε τελείως διαφορετικοί, γιατί την προηγούμενη, ήρθαμε, είδαμε και δεν κάναμε τίποτα παραπάνω».

Αναφερόμενος στο «αγκάθι» που είχε προκύψει στο παρελθόν για τη μορφή που μπορούν να πάρουν οι συνεργασίες, δήλωσε ότι «είχε δοθεί η εντύπωση ότι μπορούμε να κάνουμε διακρατικές συμφωνίες για επενδύσεις, ενώ δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι είμαστε μέλος της ευρωπαϊκής οικογένειας και πρέπει να ακολουθούμε τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές», για να προσθέσει πάντως ότι «αν οι δύο πλευρές θέλουν να κάνουν δουλειά, θα βρουν τον τρόπο να την κάνουν».

Τέλος διευκρίνισε ότι «δεν πρέπει να περιμένουμε το κράτος να είναι ο επιχειρηματίας», αλλά «πρέπει να δημιουργεί το σωστό περιβάλλον για να γίνουν οι επιχειρήσεις και οι συνεργασίες». Αναφέρθηκε μάλιστα στην ομιλία του πρωθυπουργού, ο οποίος «ήταν ξεκάθαρος», λέγοντας ότι «εμείς στηρίζουμε την επιχειρηματική κοινότητα, η οποία θέλουμε να πάρει πρωτοβουλίες».