Κλιμακώνονται οι έρευνες που διεξάγει ο εποπτικός φορέας του γερμανικού χρηματοπιστωτικού τομέα BaFin για την πιθανή χειραγώγηση του επιτοκίου διατραπεζικών χορηγήσεων Euribor, ειδικά για τις πρακτικές των γερμανικών τραπεζώ

Ο BaFin άρχισε να ελέγχει τις διαδικασίες καθορισμού του Euribor από τις τράπεζες πέρυσι, μετά την έναρξη έρευνας από διεθνείς εποπτικούς φορείς για τη χειραγώγηση ενός άλλου επιτοκίου-κλειδιού, του Libor.

Το Euribor και το Libor, τα οποία βασίζονται στις εκτιμήσεις μεγάλων τραπεζών για το ποιο πρέπει να είναι το κόστος του διατραπεζικού δανεισμού, αποτελούν επιτόκια αναφοράς για χορηγήσεις τρισεκατομμυρίων δολαρίων–από ισπανικά ενυπόθηκα δάνεια ως χρηματιστηριακά παράγωγα.

Ενώ μεταξύ 2006 και 2009 εντεινόταν η διεθνής χρηματοπιστωτική κρίση, άρχισαν οι καταγγελίες ότι το Libor δεν αντανακλούσε το πραγματικό κόστος δανεισμού κεφαλαίων. Οι αρμόδιες αρχές άρχισαν να εξετάζουν, το εάν και κατά πόσον χρηματομεσίτες προσπαθούσαν να χειραγωγήσουν το Libor για να επωφεληθούν από την διακύμανσή του.

«Δεν δύναμαι να δηλώσω πόσες ή ποιες τράπεζες αφορά η ειδική αυτήν έρευνα», δήλωσε εκπρόσωπος του BaFin, διευκρίνισε πάντως ότι είναι πάνω από μία.

O BaFin ήδη έκανε έρευνα στην Deutsche Bank, αλλά και στην Portigon, για την πιθανή χειραγώγηση επιτοκίου, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές που μίλησαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.