Τις πολιτικές και οικονομικές μεταρρυθμίσεις που, σύμφωνα με την άποψή της χρειάζεται η Ευρώπη για να παραμείνει ανταγωνιστική και να ξεπεράσει την κρίση, επισήμανε κατά την ομιλία της στο πλαίσιο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, η γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ.

Η καγκελάριος τόνισε για μία ακόμη φορά την ανάγκη συνέχισης των προγραμμάτων δημοσιονομικής προσαρμογής, κάνοντας ειδική αναφορά στην ανάγκη τόνωσης της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Πρότεινε μάλιστα, αν υπάρξει ανάγκη, να τεθούν σε εφαρμογή προσωρινά μέτρα μέχρι να αρχίσουν να αποδίδουν καρπούς οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

«Η ευρωζώνη πρέπει να γίνει μια ένωση σταθερότητας», διεμήνυσε η κ. Μέρκελ, υπογραμμίζοντας ότι δημοσιονομική προσαρμογή και ανάπτυξη είναι απαραίτητες για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρώ, ενώ προειδοποίησε για το ενδεχόμενο «νέας αστάθειας» της οικονομίας της ευρωζώνης λόγω της μαζικής ανεργίας σε πολλές χώρες-μέλη.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι «είναι πολύ νωρίς να πούμε πως η κρίση χρέους έχει ξεπεραστεί», ενώ σημείωσε ότι «το μεγαλύτερο φορτίο είναι η ανεργία των νέων».

«Η Ευρώπη θα πρέπει να αποφύγει μια κλιμάκωση της κρίσης σε πολιτικό επίπεδο, η οποία ενδέχεται να οδηγήσει και πάλι σε αστάθεια», είπε η Αγκελα Μέρκελ και υπογράμμισε: «Θα πρέπει να εφαρμόσουμε διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις σήμερα για να μπορέσουμε να ζούμε καλύτερα αύριο».