Την ανάγκη αποχώρησης της Ελλάδας αλλά και ορισμένων ακόμη χωρών από τη ζώνη του ευρώ προκειμένου να σωθεί το κοινό νόμισμα υποστηρίζει ο διεθνούς φήμης οικονομολόγος του Πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, Κένεθ Ρογκόφ.

Όπως υποστηρίζει χαρακτηριστικά, το ευρώ μπορεί μόνο να διασωθεί αν τα ευρωπαϊκά κράτη προχωρήσουν στη σύστασης μιας πραγματικής πολιτικής ένωσης, σαφώς μικρότερης.

«Για να επιβιώσει αυτή η πολιτική ένωση, θα πρέπει ορισμένα κράτη να τεθούν σε… τροχιά εξόδου από το ευρώ, με πρώτη και καλύτερη την Ελλάδα.

Εκτιμώ ότι το ευρώ δεν θα καταρρεύσει. Η ευρωζώνη δεν θα διαλυθεί. Αλλά σαφώς θα πρέπει να συρρικνωθεί», τόνισε ο Ρογκόφ, σε συνέντευξή του στο Bloomberg και στο περιθώριο των εργασιών του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ, στο Νταβός.

Παράλληλα τόνισε ότι «η Ευρώπη πλέον έχει γίνει πιο ανθεκτική στα οικονομικά σοκ. Έμφανίζει πλέον μεγαλύτερες αντοχές» ωστόσο αναρωτιέται «Που είναι η ανάπτυξη;».

Κατά τον Ρογκόφ όμως η Ευρώπη, στην τρέχουσα συγκυρία, χρειάζεται και κάτι άλλο ακόμη. Τι είναι αυτό; Μια κεντρική κυβέρνηση – διακυβέρνηση…