Οι τελευταίες ανακοινώσεις από το υπουργείο Οικονομικών οδηγούν σε διεύρυνση της δυνατότητας ένταξης στον Εξωδικαστικό Μηχανισμό Ρύθμισης Οφειλών, επofεκτείνοντας τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, καθώς και την αποδοχή των ρυθμίσεων από τους πιστωτές. Πλέον, οι μη ευάλωτοι οφειλέτες μπορούν να ενταχθούν και αυτοί στο σύστημα αυτόματης αποδοχής, με τα νέα κριτήρια να ενισχύουν τη δυνατότητα πρόσβασης στο πρόγραμμα.
Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, διπλασιάζονται τα όρια εισοδήματος και περιουσίας εντός των οποίων θα είναι υποχρεωτική η αποδοχή της ρύθμισης εξωδικαστικού μηχανισμού από τους πιστωτές.
Το συνολικό ιδιωτικό «κόκκινο» χρέος σε τράπεζες και servicers υποχώρησε στα 67 δισ. ευρώ πέρυσι
Σύμφωνα με στοιχεία που παρουσίασε, το συνολικό ιδιωτικό «κόκκινο» χρέος σε τράπεζες και servicers υποχώρησε στα 67 δισ. ευρώ πέρυσι από 92 δισ. ευρώ το 2019, ενώ μέσω εξωδικαστικού έχουν ρυθμιστεί 30.000 υποθέσεις με συνολικές οφειλές 10 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών θα υπάρξει περαιτέρω μείωση με το πρόγραμμα «Ηρακλής 3». Ο Κωστής Χατζηδάκης σημείωσε, επίσης, πως το ιδιωτικό χρέος είναι σε σταθερά καθοδική πορεία, καθώς από το 110% του ΑΕΠ έχει φτάσει στο 93,3% το 2023 και το 2024, και κατά πάσα πιθανότητα θα μειωθεί περισσότερο.
Η αύξηση των ορίων, τόσο για τα εισοδήματα όσο και για τις περιουσίες, αντανακλά τις ανάγκες προσαρμογής στις σύγχρονες κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες. Τα προηγούμενα όρια κρίθηκαν πλέον ανεπαρκή για την κάλυψη των πραγματικών αναγκών των οφειλετών. Ειδικότερα, το νέο εισοδηματικό όριο για μονοπρόσωπα νοικοκυριά ανέρχεται πλέον στα 14.000 ευρώ, ενώ για νοικοκυριά με 5 μέλη ή μονογονεϊκές οικογένειες με τουλάχιστον 3 ανήλικα τέκνα, το όριο φτάνει τα 42.000 ευρώ. Αυτές οι αλλαγές έχουν στόχο να καταστήσουν τις ρυθμίσεις πιο προσιτές και να επεκτείνουν τη δυνατότητα ένταξης στον Μηχανισμό.
Aναγνωρίζοντας τις δυσκολίες των οφειλετών, το Υπουργείο διατηρεί ως βασική προϋπόθεση την ύπαρξη μη εξυπηρετούμενων οφειλών προς τράπεζες ή servicers που δεν ξεπερνούν τα 300.000 ευρώ, ώστε να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Αυτή η προϋπόθεση επιτρέπει τη συγκέντρωση των πόρων στους πιο ευάλωτους, ενώ ταυτόχρονα επιτρέπει τη μείωση της αξίας των ακινήτων που εξετάζονται από τον αλγόριθμο του συστήματος, εξασφαλίζοντας μεγαλύτερες ευκαιρίες για ευνοϊκότερες ρυθμίσεις.
Πάντως να σημειωθεί ότι, το ποσοστό αθέτησης των ρυθμίσεων παραμένει ανησυχητικά υψηλό, φτάνοντας το 30%, το ίδιο ποσοστό που καταγράφηκε και με τις παλαιότερες διμερείς ρυθμίσεις. Επομένως, η νέα ρύθμιση αναγνωρίζει τη δυσκολία του να επιτευχθεί μακροπρόθεσμη συμφωνία, αλλά δίνει στους οφειλέτες μία τελευταία ευκαιρία να αποφύγουν την πλειστηριασμό της περιουσίας τους.
Οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τον πλειστηριασμό
Σύμφωνα με τον νέο νόμο, οι πιστωτές είναι υποχρεωμένοι να υποβάλουν έγγραφη πρόταση ρύθμισης τουλάχιστον 3 μήνες πριν από τον πλειστηριασμό, με τη δυνατότητα αποστολής της πρότασης μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας εφόσον ο οφειλέτης έχει εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.
Ωστόσο, πολλά άτομα αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία με τους servicers, αφού ένα σημαντικό ποσοστό των δανειοληπτών δεν έχει ενημερώσει τα στοιχεία τους, με αποτέλεσμα περίπου το 50% να μην εντοπίζεται.
Η πραγματική πρόκληση για τους οφειλέτες είναι να αντιληφθούν ότι οι ηλεκτρονικές πλατφόρμες αποτελούν την τελευταία τους ευκαιρία να διατηρήσουν την περιουσία τους και να αποφύγουν τον πλειστηριασμό. Η ρύθμιση, ωστόσο, θα πρέπει να είναι βιώσιμη και να εξασφαλίσει ότι ο οφειλέτης μπορεί να εξυπηρετήσει τη δόση της ρύθμισης για την πλήρη διάρκεια της και να αποτρέψει μελλοντικές δυσάρεστες εξελίξεις.