Ανήσυχος για την κατάσταση στη Σαντορίνη και τους σεισμούς που συνεχίζονται για ακόμα ένα 24ωρο εμφανίζεται ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, ενώ στο νησί ο κόσμος έχει αραιώσει αισθητά.
«Η σεισμικότητα συνεχίζει με τους ίδιους ρυθμούς, όπως τις προηγούμενες ημέρες, έχουμε αρκετά υψηλό αριθμό σεισμών με μεγέθη άνω των 4», δήλωσε χαρακτηριστικά μιλώντας το πρωί της Πέμπτης 6/2 στο EPTNews ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης, για τη σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες.
«Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου»
Για τον μεγαλύτερο σεισμό που έχει σημειωθεί μέχρι στιγμής ο Βασίλης Καραστάθης υπογράμμισε: «Είχαμε και έναν ακόμη σεισμό με μέγεθος 5,2, ο οποίος δεν μεταβάλλει γενικώς ουσιαστικά τη γενική εικόνα».
«Ακόμη, δεν είμαστε σε θέση να πούμε ότι βλέπουμε κάποιο στοιχείο που θα οδηγεί στο ότι ολοκληρώνεται σιγά σιγά η ακολουθία. Είμαστε ακόμη στη μέση του δρόμου. Δεν έχουμε δει κάποια αραίωση, κάποιο σημάδι ότι βαίνει προς αποδρομή», τόνισε.
«Μειώθηκε το μέγιστο μέγεθος του σεισμού που περιμένουμε», λέει ο Ευθύμιος Λέκκας
Για τους αλλεπάλληλους σεισμούς που ταλαιπωρούν τις τελευταίες ημέρες τη Σαντορίνη μίλησε σήμερα το πρωί στον ΑΝΤ1 και την εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και ομότιμος Καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών, Ευθύμης Λέκκας.
Ο κ. Λέκκας αναφέρθηκε στην ένταση των σεισμών και στη συχνότητά τους και στο αν η Σαντορίνη θα μπορούσε να αντέξει έναν ισχυρό σεισμό όπως είναι αυτός των 6 Ρίχτερ, που είναι το χειρότερο σενάριο στην προκειμένη περίπτωση.
«Κάθε 24ωρο που περνάει και μένουμε σε αυτά τα επίπεδα σημαίνει ότι βαίνουμε προς εκτόνωση. Αλλά για να φτάσουμε στην απομείωση των σεισμικών δονήσεων και σε εμβέλεια αλλά και σε συχνότητα, θεωρώ ότι έχουμε κάποιες ημέρες ίσως και εβδομάδες ακόμα για να φτάσουμε στην ύφεση. Αυτοί οι σεισμοί μεταξύ 4 και 5 ρίχτερ απομειώνουν τη σεισμική ενέργεια, χωρίς να μας προκαλούν επιπτώσεις και αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία», δήλωσε.
«Μέχρι χθες λέγαμε ότι το ταβάνι ήταν μέχρι 6,2 Ρίχτερ, τώρα το κατεβάσαμε στα 6 και πιθανώς αύριο να είναι στα 5,8 Ρίχτερ, γιατί γίνονται μικρότεροι σεισμοί και σιγά σιγά απομακρύνεται ένα ενδεχόμενο ενός μεγάλου σεισμού. Είναι ένα κομμάτι του ρήγματος που δεν έχει σπάσει ακόμη και σπάει και δίνει αυτούς τους σεισμούς. Κάθε ημέρα που περνάει μπορεί να μειώνεται το μέγιστο μέγεθος, αυτή η σεισμικότητα έχει μεγάλη συχνότητα», σημείωσε.
«Θα έχουμε σεισμούς της τάξεως μέχρι 6 Ρίχτερ, παραπάνω δεν θα έχουμε. Τα 6 Ρίχτερ όμως μας προβληματίζουν», είπε κλείνοντας.