Την πεποίθησή τους πως η Λισαβόνα θα κατορθώσει έως τα τέλη του έτους να αποκτήσει πρόσβαση στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές, εξέφρασαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, και ο πορτογάλος πρωθυπουργός, Πέντρου Πάσους Κουέλιου, μετά τη συνάντηση που είχαν στο Παρίσι.

Η «επιστροφή στις αγορές» χαρακτηρίζεται το κομβικό σημείο που ίσως κρίνει την επιτυχία της χρηματοοικονομικής πολιτικής της Πορτογαλίας, προκειμένου να αποδεσμευτεί από τις ρήτρες της δανειακής σύμβασης που συνήψε τον Μάιο του 2011 με το ΔΝΤ και την ΕΕ, που της έχουν επιβάλλει μία αυστηρή πολιτική λιτότητας.

«Υπογράμμισα τους καρπούς που έχουν αρχίσει να φέρνουν οι προσπάθειες και η Πορτογαλία θα αποκτήσει πρόσβαση στις αγορές έως τα τέλη του έτους», επισήμανε ο Ολάντ, αναφερόμενος στο «πολύ υψηλό κοινωνικό κόστος» που είχαν οι προσπάθειες που κατέβαλε η χώρα της Ιβηρικής.

«Πολύ σύντομα θα ανακοινώσουμε μέτρα που είναι απαραίτητα προκειμένου να υλοποιηθεί η επιστροφή στις αγορές», διαβεβαίωσε από την πλευρά του ο Πάσους Κουέλιου.

«Θα επιχειρήσουμε να πραγματοποιήσουμε έκδοση μακροπρόθεσμων τίτλων και να εξασφαλίσουμε από την πλευρά των εταίρων μας την απαραίτητη υποστήριξη που θα μας επιτρέψει μία επιτυχημένη έξοδο στις αγορές», υποστήριξε ο πορτογάλος πρωθυπουργός.