Την εκτίμηση ότι για την επάνοδο των ετήσιων επενδύσεων στα προ κρίσης επίπεδα, δηλαδή, μεταξύ 23 – 26% του ΑΕΠ, οι επενδύσεις το επόμενο έτος θα έπρεπε να αυξηθούν κατά 14,9 και 6,5 ποσοστιαίες μονάδες αντίστοιχα, ώστε να φτάσουν στο ύψος του 2007 και του 2010, διατυπώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της Alpha Bank στο εβδομαδιαίο δελτίο οικονομικών εξελίξεων της τράπεζας.
Όπως εκτιμούν, «για την επαναφορά του καθαρού αποθέματος φυσικού κεφαλαίου στο επίπεδο του 2010 οι απαιτούμενες επενδύσεις φθάνουν τα 77 δισ. ευρώ σε σταθερές τιμές 2010». Oι πόροι του ΕΣΠΑ καλύπτουν λιγότερο από το 1/3 των συνολικών πόρων που απαιτούνται.
Το ΕΣΠΑ και μεγάλα εν εξελίξει έργα υποδομών σε καίριους παραγωγικούς και πολυκλαδικούς τομείς, όπως η ενέργεια και η εφοδιαστική αλυσίδα, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες πάνω στους οποίους αναμένεται να στηριχθεί η επενδυτική ώθηση τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με την ανάλυση της τράπεζας.
Η Ελλάδα, εκτιμούν οι αναλυτές της τράπεζας, πρέπει να ακολουθήσει μία επενδυτική στρατηγική, η οποία να δίνει βάρος σε έργα και τομείς που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, έλκονται από την έρευνα και την καινοτομία, χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και σέβονται το περιβάλλον.
Θα πρέπει να υπάρξει επενδυτική στρατηγική με έμφαση σε κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας, όπως είναι οι κλάδοι ενέργειας, εφοδιαστικής αλυσίδας (logistics), αγροδιατροφικού τομέα, τουρισμού, υγείας και φαρμάκου, τηλεπικοινωνιών και πληροφορικής. Η ανάκαμψη των επενδύσεων στον επιχειρηματικό τομέα της οικονομίας το 2019 αναμένεται να υποστηριχθεί, μεταξύ άλλων, από την επιστροφή σε θετικό έδαφος της τραπεζικής χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις.