Επόμενος πρόεδρος του Eurogroup αναμένεται να διοριστεί εντός του μήνα ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναλαμβάνοντας ένα ρόλο-κλειδί σε ό,τι αφορά την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με ευρωπαίους αξιωματούχους, το Eurogroup προγραμματίζεται να αποφασίσει την 21η Ιανουαρίου ποιος θα διαδεχτεί τον πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, στην ηγεσία του συμβουλίου υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

Ο 46χρονος Ντάισελμπλουμ πραγματοποιεί περιοδεία σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες. Χθες Δευτέρα συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Χέρμαν Βαν Ρομπάι, καθώς και τους συναδέλφους του από το Βέλγιο και από το Λουξεμβούργο.

Αναμένεται στη Ρώμη εντός της ημέρας, ενώ αύριο προγραμματίζει να επισκεφτεί το Παρίσι.

«Φαίνεται ότι η κατάσταση κινείται προς την κατεύθυνση του Ολλανδού» υποψηφίου για την προεδρία του Eurogroup, δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters κορυφαίος αξιωματούχος της ευρωζώνης.

Ο Ντάισελμπλουμ διορίστηκε υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας το Νοέμβριο, αφού οι Φιλελεύθεροι, το κόμμα του πρωθυπουργού Μαρκ Ρούτε, κέρδισαν τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και σχημάτισαν κυβέρνηση συμμαχίας με τους Εργατικούς.

Οι πρόεδροι του Eurogroup διορίζονται κάθε φορά για θητεία δυόμισι ετών.