Το πρόγραμμα της ΕΕ για την Έρευνα και την Καινοτομία της περιόδου 2021 – 2027 «Ορίζοντας Ευρώπη», παρουσίασε σε ειδική εκδήλωση στον «Δημόκριτο», ο αρμόδιος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Ερίκ Πακέ, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Έρευνας και Καινοτομίας Κώστα Φωτάκη και της επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας Ερευνας και Τεχνολογίας Πατρίτσιας Κυπριανίδου, η οποία και συντόνισε τη συζήτηση που ακολούθησε.
Το πρόγραμμα θεωρείται το πλέον φιλόδοξο έως σήμερα καθώς η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει να διατεθούν για την έρευνα και την καινοτομία 100 δισεκατομμύρια ευρώ, με τα 94 δισ. από αυτά να διατίθενται μέσω του ίδιου του προγράμματος.
Στην παρέμβασή του ο αναπληρωτής υπουργός τόνισε ότι την ιδιαίτερη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση στους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας, επιλέγοντας να ενισχύσει την έρευνα και τους νέους επιστήμονες με πρόσθετους πόρους, παρά την αντίξοη οικονομική συγκυρία. Τόνισε ότι οι δαπάνες για έρευνα και ανάπτυξη στην Ελλάδα, σημείωσαν ιστορικό ρεκόρ το 2017, ξεπερνώντας τα 2 δισ. ευρώ και φθάνοντας το 1,14% ως ποσοστό επί του ΑΕΠ, ενώ μιλώντας στο ΑΠΕ σημείωσε πως διανοίγονται πολλές προοπτικές για τη χώρα μας.
«Για παράδειγμα εξασφαλίσθηκε η συμμετοχή της στο πρόγραμμα Widening που αποσκοπεί στην ενίσχυση του ερευνητικού δυναμικού. Πρέπει να διευκρινιστεί ότι η συμμετοχή στο πρόγραμμα αυτό εξασφαλίστηκε λόγω της μείωσης του ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια, που αποτελεί το νέο κριτήριο, και ανεξάρτητα από τις υψηλές επιστημονικές επιδόσεις της Ελλάδας» ανέφερε.
Ο κ.Φωτάκης έκανε επίσης γνωστό ότι το πρόγραμμα αυτό θα προσελκύσει το 3,3% του συνολικού προϋπολογισμού του HorizonEurope. «Η χώρα είναι έτοιμη εξάλλου να συμμετάσχει στις νέες ευρωπαϊκές “Αποστολές” (Missions)που προσομοιάζουν τις δικές μας εμβληματικές πρωτοβουλίες, όπως τα “Εθνικά Δίκτυα Ιατρικής Ακριβείας και Κλιματικής Αλλαγής”, που αποτελούν οριζόντιες ερευνητικές δράσεις με σαφές κοινωνικό αποτύπωμα. Τέλος, εμφανίζονται ευκαιρίες και προκλήσεις για την χώρα στο πλαίσιο των «Συνεργειών» (Synergies) για την βέλτιστη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων για την έρευνα, σε σύνδεση με τα διαρθρωτικά ταμεία» κατέληξε.
Από την πλευρά του, ο κ. Πακέ αναφέρθηκε στις πολύ σημαντικές πρωτοβουλίες που έχει αναλάβει η Ελλάδα για την προώθηση της αριστείας και την ενίσχυση του ανθρώπινου κεφαλαίου και τόνισε την ανάγκη περαιτέρω ανάδειξης της αξίας της έρευνας στη κοινωνία. Κατά την ομιλία του, τόνισε ότι το φιλόδοξο αυτό πρόγραμμα θα συμβάλει στην αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, τις ψηφιακές τεχνολογίες, την υγεία, τα τρόφιμα, φυσικούς πόρους κ.α. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Καινοτομίας (ΕΣΚ) το οποίο στο πλαίσιο του «Ορίζοντα Ευρώπη» θα ενισχύσει την καινοτομία που δημιουργεί νέες αγορές συμβάλλοντας στον εντοπισμό και στη χρηματοδότηση ταχέως εξελισσόμενων καινοτομιών υψηλού κινδύνου.
«Είμαι χαρούμενος που βρίσκομαι εδώ έπειτα από πρόσκληση του υπουργείου για να παρουσιάσουμε το “Ορίζοντας Ευρώπη”. Αυτό θα είναι ένα πολύ διαφορετικό πρόγραμμα σε σχέση με τα προηγούμενα, πολύ πιο επιδραστικό και θα επιτρέψει στην Ελλάδα να επενδύσει με φιλοδοξία σε πολλούς και διάφορους τομείς της έρευνας και της καινοτομίας» ανέφερε εξάλλου σε δηλώσεις του στο ΑΠΕ.
«Είμαστε πολύ χαρούμενοι που έχουμε φιλοξενούμενο στην Ελλάδα τον γενικό διευθυντή Ερευνας και Καινοτομίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Κάναμε μια πολύ εποικοδομητική συζήτηση, το ελληνικό ερευνητικό οικοσύστημα είναι πολύ εξωστρεφές, συμμετέχει σε όλες τις σημαντικές πρωτοβουλίες για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας» σημείωσε από την πλευρά της η επικεφαλής της ΓΓΕΤ Πατρίτσια Κυπριανίδου.
«Η Ελλάδα συμμετέχει σε όλες τις μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της εποχής μας όπως το Artificial Intelligence for Europe, το European HPC (European High Performance Computing ) και το ΕΟSC (European Open Science Cloud) και μέσα από τη δράση του “Ερευνώ Δημιουργώ Καινοτομώ” χρηματοδοτεί τεχνολογίες της λεγόμενης 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης με Δημόσια Δαπάνη 66 εκ.Euro ήδη από τον Α΄ κύκλο» υπογράμμισε.