Προβλέψεις για μείωση του πληθωρισμού στην Αυστρία κάτω από το 2% για τα δύο επόμενα χρόνια έκανε χθες στη Βιέννη ο διοικητής της Αυστριακής Κεντρικής Τράπεζας (ΑΚΤ) και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Έβαλντ Νοβότνι, καλώντας συγχρόνως την αυστριακή κυβέρνηση συνασπισμού, να προχωρήσει σε περιορισμό του χρέους και σε δημοσιονομική εξυγίανση.
Ο πληθωρισμός μειώθηκε στην Αυστρία από το 3,6% το 2011 στο 2,5% το 2012 και θα μειωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, λόγω μετριοπαθών συμφωνιών για τις συλλογικές συμβάσεις και πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σε επίπεδα κάτω του 2%, ανέφερε ο διοικητής της ΑΚΤ.
Ο ίδιος προέβλεψε ότι το 2013 το έλλειμμα στον προϋπολογισμό θα είναι χαμηλότερο από το φετινό, ωστόσο θα υπάρξει μια επιπλέον αύξηση του χρέους που από το 2013 αναμένεται να σταθεροποιηθεί σε ένα – κατά την εκτίμηση της ΑΚΤ – «αρκετά υψηλό επίπεδο», περίπου στο 75% του ΑΕΠ.
Ως εκ τούτου, ο κ. Νοβότνι θεωρεί απαραίτητη τη συνέχιση των προσπαθειών δημοσιονομικής εξυγίανσης από τον κυβερνητικό συνασπισμό Σοσιαλδημοκρατών και συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος και εκφράζει την ελπίδα πως αυτός ο δρόμος δεν θα εγκαταλειφθεί το 2013, το οποίο θα είναι για την Αυστρία έτος εκλογών.
Σύμφωνα με τον Έβαλντ Νοβότνι, η ευρωπαϊκή κρίση χρέους επιβάρυνε και μέσα στο 2012 την παγκόσμια οικονομία και η Ευρωζώνη βρισκόταν σε ύφεση, κυρίως λόγω της συρρίκνωσης της οικονομίας στις νοτιοευρωπαϊκές χώρες-μέλη.
Ακόμη και στην Αυστρία, η ανάπτυξη βρέθηκε πίσω από τις προσδοκίες και για το 2013 αναμένεται μια αύξηση μόνον κατά περίπου μία ποσοστιαία μονάδα, παρ’ όλα αυτά όμως η χώρα θα μπορέσει να διατηρήσει το προβάδισμά της απέναντι στο σύνολο των χωρών του ευρώ, τόνισε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Νοβότνι επισήμανε, τέλος, πως η Αυστρία συγκαταλέγεται στις πλέον σταθερές χώρες της Ευρωζώνης και στις πλουσιότερες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καταλαμβάνοντας σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία την τρίτη θέση ως προς το κατά κεφαλήν εισόδημα, κάτι που για τον ίδιο αποτελεί απόδειξη της υψηλής ανταγωνιστικότητάς της που έχει επιτευχθεί τα τελευταία χρόνια, ενώ δείχνει επιπλέον την αναμφισβήτητα σωστή απόφαση συμμετοχής της Βιέννης στο ευρώ.