Στο 3,90% κλείδωσε το επιτόκιο στο νέο 10ετές ομόλογο, με το ελληνικό δημόσιο να αντλεί 2,5 δισ. ευρώ, από 2 δισ. που ήταν ο αρχικός στόχος.
Οι προσφορές στο βιβλίο, σύμφωνα με ανακοίνωση στο Χρηματιστήριο Αθηνών, διαμορφώθηκαν στα 11,8 δισ. ευρώ από 419 διεθνείς επενδυτές, έναντι 290 επενδυτών που ήταν στο 5ετές.
Το δεκαετές ομόλογο έχει λήξη 12 Μαρτίου 2029 και διέπεται από το αγγλικό δίκαιο.
«Πάνω από κάθε προσδοκία η έκδοση του 10ετους ομολόγου»
Ποσό 2,5 δισ. ευρώ άντλησε το Δημόσιο από τη σημερινή έκδοση του νέου 10ετούς ομολόγου, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ότι είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία και πως τώρα κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές.
Αναλυτικά, ο υπουργός Οικονομικών έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Πολλοί βάλανε στοίχημα ότι δεν θα βγούμε στις αγορές. Μετά βάλανε στοίχημα ότι μπορούμε να βγούμε στις αγορές, αλλά όχι με 10ετές ομόλογο. Το 10ετές ομόλογο είναι το βασικό κριτήριο επιστροφής στην κανονικότητα, όταν δηλαδή οι αγορές σε δανείζουν για 10 χρόνια. Είναι μια πολύ επιτυχημένη έκδοση πάνω από κάθε προσδοκία, όπως ήταν και η προηγούμενη με το 5ετές ομόλογο. Τώρα, κανείς δεν μπορεί να πει ότι δεν βγήκαμε από το πρόγραμμα και δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές».
Οι προσφορές για το νέο 10ετές ομόλογο ανήλθαν σε 11,8 δισ. ευρώ, με τους επενδυτές να ανέρχονται σε 419 τον αριθμό έναντι 290 επενδυτών που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρόσφατη έκδοση του 5ετούς ομολόγου. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, μειώθηκαν τα hedge funds και είναι πολύ μεγάλη η συμμετοχή των πραγματικών επενδυτών, ενώ είναι ισορροπημένη η διάθεση προς Ελλάδα και εξωτερικό. Με τη συγκεκριμένη έκδοση, το Δημόσιο κάλυψε τα περίπου 2/3 του εφετινού προγράμματος του ΟΔΔΗΧ, πριν ακόμη ολοκληρωθεί το α’ εξάμηνο του έτους.