Ύστερα από μόλις τέσσερις ώρες συνεδρίασης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, στις Βρυξέλλες, κατά την διάρκεια της οποίας επικράτησε κλίμα αισιοδοξίας για την επιτυχή έκβαση του προγράμματος ελληνικών ομολόγων.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, στις 13 Δεκεμβρίου, οπότε και θα συνεδριάσουν εκ νέου οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, θα ληφθεί η οριστική απόφαση για την εκταμίευση της δόσης προς την Ελλάδα. «Ο Γιάννης Στουρνάρας μας ενημέρωσε για το πρόγραμμα επαναγοράς των ελληνικών ομολόγων», πρόσθεσε.

Ο κ. Γιούνκερ εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι το πρόγραμμα επαναγοράς ελληνικών ομολόγων θα φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα. Προειδοποίησε, ωστόσο, ότι δεν είναι διατεθειμένος να κάνει δηλώσεις για τη διαδικασία επαναγοράς, όσο αυτή βρίσκεται εν εξελίξει. Τη διαδικασία επαναγοράς ομολόγων απέφυγε να σχολιάσει και ο Επίτροπος Οικονομίας, Όλι Ρεν.

Ερωτηθείς, αν εκτιμά ότι το πρόγραμμα επαναγοράς θα πετύχει και κατά συνέπεια στις 13 Δεκεμβρίου το Eurogroup θα είναι σε θέση να δώσει την οριστική έγκριση για την εκταμίευση της δόσης μαμούθ προς την Ελλάδα, ο Z.Κ. Γιούνκερ, απάντησε μονολεκτικά «Ναι».

Αναφερόμενος στην Ισπανία, παραδέχθηκε πως το πρόγραμμα που ακολουθεί η κυβέρνηση της χώρας κινείται σε καλό δρόμο.

Εκτός από το σχέδιο επαναγοράς του ελληνικού χρέους, στο επίκεντρο των εργασιών του Eurogroup, βρέθηκε το κυπριακό Μνημόνιο καιη ανακεφαλαιοποίηση των ισπανικών τραπεζών.

Εστιάζοντας στο ζήτημα της Κύπρου, ο κ. Γιούνκερ απηύθυνε κάλεσμα προς τις κυπριακές αρχές και την τρόικα να ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις, καλωσορίζοντας τα μέτρα που έχουν δρομολογήσει οι κυπριακές αρχές.

Ο Ζ. Γιούνκερ καλοσώρισε τα σημαντικά πρώτα βήματα που κάνει η Κύπρος προκειμένου να εφαρμόσει τις δράσεις που έχουν συμφωνηθεί με την Τρόϊκα στο προσχέδιο του Μνημονίου Κατανόησης, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ο επικεφαλής των χωρών του ευρώ αναφέρει ακόμη ότι το Γιούρογκρουπ θα εξετάσει τα ενδιάμεσα αποτελέσματα της αξιολόγησης για τις κεφαλαιακές ανάγκες του χρηματοπιστωτικού τομέα και τις επιπτώσεις σχετικά με τις χρηματοδοτικές ανάγκες σε νέα συνεδρίαση στις 13 Δεκεμβρίου.

Σε ό,τι αφορά την Πορτογαλία ο πρόεδρος του Eurogroup ανακοίνωσε ότι άναψε το πράσινο φως για την εκταμίευση των 2,5 δισ. ευρώ, ενώ επισήμανε ότι αποχωρεί από την προεδρία στις αρχές του 2013.

«Το σημερινό ήταν το συντομότερο Eurogroup των τελευταίων ετών», σχολίασε από την πλευρά του ο Επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Όλι Ρεν.