Την επόμενη μέρα των αποφάσεων του Eurogroup για την Ελλάδα το Ινστιτούτο Bruegel αναφέρεται στις δύο αναγνώσεις της συμφωνίας που επετεύχθη για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό της Ελλάδας.
Οι ερευνητές Bruegel, που εδρεύει στις Βρυξέλλες, προειδοποιούν ότι υπάρχει μεγάλο ρίσκο σε ότι αφορά την επιτυχία της επαναγοράς ομολόγων, ενώ επισημαίνουν ότι ο στόχος που έχει τεθεί για μείωση του χρέους στο 124% του ΑΕΠ έως το 2020 δεν είναι αρκετά φιλόδοξος. Υπογραμμίζουν δε, ότι δεν υπάρχει σαφήνεια σε ότι αφορά τις λεπτομέρειες της πρωτοβουλίας για την επαναγορά των ομολόγων, πέραν μίας «ευχής» να πραγματοποιηθεί σε τιμές που δεν θα είναι υψηλότερες των τιμών της 23ης Νοεμβρίου του 2012.
Ο προηγούμενος στόχος στο 120% του ΑΕΠ έως το 2020 αποδείχθηκε ανεπαρκής για να εξαλειφθεί η πιθανότητα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ, αναφέρουν οι ερευνητές του Ινστιτούτου, τονίζοντας ότι η επανάληψη παρόμοιων στόχων όχι μόνο δεν θα βοηθήσει, αλλά θα παρατείνει απλώς την οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση, αλλά και την αβεβαιότητα.
Σύμφωνα με τη δεύτερη ανάγνωση της συμφωνίας οι Ευρωπαίοι εξέφρασαν ισχυρά την αποφασιστικότητα τους να κρατήσουν την Ελλάδα εντός του ευρώ. Αυτή η απόφαση θα μπορούσε να βελτιώσει το κλίμα στην αγορά και να στηρίξει μια ταχεία ανάκαμψη της οικονομίας.
Καταλήγοντας, κάνουν λόγο για το κρίσιμο ερώτημα που εγείρεται σχετικά με ποια από τις δύο αναγνώσεις θα επιλέξει ο ιδιωτικός τομέας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις τους, είναι μεγάλη η πιθανότητα να κυριαρχήσει η πρώτη ανάγνωση, με αποτέλεσμα να αποθαρρυνθούν ακόμα περισσότερο οι επενδύσεις, να συνεχιστεί η σταδιακή φυγή κεφαλαίων, και να αυξηθούν περαιτέρω τα ποσοστά της ανεργίας.
Κάνουν, επίσης, λόγο για ενδεχόμενη κατάρρευση του κυβερνητικού συνασπισμού, οδηγώντας σε εσωτερική πολιτική παράλυση και μία αλυσίδα των γεγονότων που οδήγησαν σε ευρώ-εξόδου με καταστροφικές συνέπειες μέσα και έξω από την Ελλάδα. Και επισημαίνουν: «Για να μπορέσει να επικρατήσει η δεύτερη (και πιο αισιόδοξη) ανάγνωση, θα χρειαστεί τέλεια εφαρμογή των μέτρων και των μεταρρυθμίσεων και, κυρίως, αρκετή τύχη».