Σε μια πολύ πιο ισορροπημένη και ενδεχομένως πιο δυναμική οικονομία μετατρέπεται η ευρωζώνη ως σύνολο και υπό την πίεση την αγορών ομολόγων αναφέρει στην έκθεση του το think tank Lisbon Council.

Όπως μεταδίδει το Reuters, η κρίση χρέους που άρχισε από τη μη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχει αναγκάσει την Ελλάδα καθώς και την Ιρλανδία, την Πορτογαλία, την Ισπανία και την Ιταλία να προχωρήσουν σε φιλόδοξες οικονομικές μεταρρυθμίσεις σε μια προσπάθεια να κερδίσουν εκ νέου την εμπιστοσύνη των αγορών.

Σύμφωνα με την έκθεση του Lisbon Council, η Ελλάδα είναι πλέον ο «ηγέτης» των οικονομικών μεταρρυθμίσεων ενώ ακολουθούν Ιρλανδία, Εσθονία, Ισπανία και Πορτογαλία.

«Σχεδόν όλες οι χώρες που χρειάζονται προσαρμογές περικόπτουν τα δημοσιονομικά τους ελλείμματα και βελτιώνουν την εξωτερική τους ανταγωνιστικότητα με εντυπωσιακή ταχύτητα» επισημαίνει η έκθεση, η οποία σημειώνει ότι και τα κράτη, στα οποία έχει χορηγηθεί εξωτερική βοήθεια, «έχουν ενισχύσει τις προσπάθειες προσαρμογής τους, τους τελευταίους 12 μήνες».

«Με άλλα λόγια υπό την πίεση της κρίσης, οι χώρες που χρειάζεται να «συμμορφωθούν» γρήγορα, το πράττουν» υπογραμμίζει η έκθεση, στην οποία επισημαίνεται πως οι εξωτερικές ανισορροπίες -που συνιστούν και έναν από τους λόγους της κρίσης χρέους- ελαττώνονται και οι μισθολογικές πιέσεις συγκλίνουν ταχύτατα εντός της ευρωζώνης.

«Αν η Ευρωζώνη ξεπεράσει την τρέχουσα οξεία κρίση και παραμείνει στο δρόμο των μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε μελλοντικά να αναδυθεί από την κρίση ως η πιο δυναμική από τις μεγάλες Δυτικές Οικονομίες» καταλήγει η έκθεση.