Την ξεκάθαρη και «συνεπή θέση» της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής, Μαργαρίτης Σχοινάς, μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στη συζήτηση.
Με αφορμή και τη χθεσινή 41η επέτειο μονομερούς ανακήρυξης του ψευδοκράτος της «Βορείου Κύπρου» τόνισε ότι «η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σαφής και συνεπής. Ακολουθούμε το διεθνές δίκαιο. Ακολουθούμε τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Αναγνωρίζουμε την Κυπριακή Δημοκρατία ως τη μόνη νόμιμη κυβέρνηση της Κύπρου. Και καταδικάζουμε κάθε παραβίαση της εδαφικής της ακεραιότητας»,
Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι χρειαζόμαστε μια δίκαιη, συνολική και βιώσιμη διευθέτηση στην Κύπρο το συντομότερο δυνατόν. Η διευθέτηση αυτή θα ήταν ιδιαίτερα επωφελής όχι μόνο για την Κύπρο και τους πολίτες της, αλλά και για την ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο. Το μέλλον της Κύπρου δεν μπορεί παρά να είναι ευρωπαϊκό. Τα τείχη και τα οδοφράγματα ανήκουν στο παρελθόν. Το μέλλον ανήκει στην ευρωπαϊκή Κύπρο».
Σημείωσε μάλιστα ότι η διευθέτηση του Κυπριακού θα πρέπει να βασίζεται στο πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών, στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, που θα βασίζεται στις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ. Πρόσθεσε, επίσης, ότι η διευθέτηση του Κυπριακού ζητήματος αποτελεί καίριο μέλημα για την ΕΕ, υπενθυμίζοντας ότι τον Απρίλιο του 2024, οι Ευρωπαίοι ηγέτες υπογράμμισαν τη σημασία του ζητήματος αυτού όσον αφορά τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας.
Σύμφωνα με τα λεγόμενά του, «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να διαδραματίσει τον ρόλο της στη στήριξη της διαδικασίας επανένωσης της Κύπρου υπό την αιγίδα του ΟΗΕ. Σε όλα τα στάδια και με όλα τα κατάλληλα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας». Όπως εξήγησε, ένα από τα μέσα αυτά είναι το πρόγραμμα βοήθειας της ΕΕ για την τουρκοκυπριακή κοινότητα. Μεταξύ 2006 και 2024, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει διαθέσει 727 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αυτό. Για την προώθηση της κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης της τουρκοκυπριακής κοινότητας, για τη χρηματοδότηση μέτρων οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, για τη στήριξη δράσεων της κοινωνίας των πολιτών, για την προώθηση των αξιών και των προτύπων της ΕΕ. Και με στόχο την προετοιμασία της τουρκοκυπριακής κοινότητας για το «κεκτημένο της ΕΕ. Η βοήθεια αυτή δεν συνεπάγεται την αναγνώριση οποιασδήποτε δημόσιας αρχής στην Κύπρο πλην της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αντιθέτως, ο σαφής και ρητός στόχος της παροχής αυτής της βοήθειας είναι η διευκόλυνση της επανένωσης της Κύπρου».
Κατέληξε δε, λέγοντας ότι «η Κομισιόν παρακολουθεί την εφαρμογή του κανονισμού της ΕΕ για την Πράσινη Γραμμή. Η ΕΕ υποστήριξε το έργο της προσωπικής απεσταλμένης του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για την Κύπρο και είναι έτοιμη να συνεχίσει να στηρίζει τις προσπάθειες που καταβάλλονται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ».