Η Greenvolt Next, στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών ενημέρωσης για την πράσινη ενέργεια και τη βιώσιμη ανάπτυξη, συνδιοργάνωσε στην Θεσσαλονίκη, με τον Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Βιομηχανικής Περιοχής Θεσσαλονίκης και τις εταιρείες WINGS και TILEMATIKI ICT, ημερίδα με στόχο την παρουσίαση στις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας των βέλτιστων λύσεων για την ενσωμάτωση καινοτόμων και βιώσιμων πρακτικών στη λειτουργία τους.
Η έναρξη της ημερίδας, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι της επιχειρηματικής κοινότητας, του τεχνολογικού κλάδου και φορέων της ευρύτερης περιοχής, πραγματοποιήθηκε από τον Πρόεδρο του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, Αναστάσιο Καπνοπώλη και τον Πρόεδρο του ΣΕΒΙΠΕΘ και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΘ, Κωνσταντίνο Μωραϊτίδη, οι οποίοι υπογράμμισαν τη σημασία της ενεργειακής μετάβασης για την ενίσχυση της τοπικής οικονομίας και των επιχειρήσεων.
Ο Managing Director της Greenvolt Next, Διονύσιος Ανάργυρος, ανέδειξε την αποστολή της Greenvolt Next για την αλλαγή του τρόπου παραγωγής, κατανάλωσης και διανομής ενέργειας, προσφέροντας εξειδικευμένες λύσεις πράσινης ενέργειας και ενεργειακής ανεξαρτησίας για εταιρικούς πελάτες. Ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα λόγω της αυξημένης τιμής ενέργειας, καθώς και στις ευκαιρίες που δημιουργούνται από το νέο θεσμικό πλαίσιο για τα μοντέλα Net Billing, Virtual Net Billing και Zero Feed-in. Με πραγματικά παραδείγματα συνεργατών της Greenvolt Next, παρουσιάστηκαν οι δυνατότητες ενεργειακής μετάβασης που μειώνουν το κόστος και το περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όπως λύσεις αυτοπαραγωγής και ιδιοκατανάλωσης ενέργειας (Solar PPA, Solar EPC). Τονίστηκε επίσης η σημασία της αποθήκευσης ενέργειας μέσω μπαταριών, ώστε οι επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν ενέργεια όταν τη χρειάζονται περισσότερο, όπως κατά τη νύχτα ή όταν οι τιμές του δικτύου είναι υψηλές.
Ο Γιώργος Καλανδρέας, CEO της TILEMATIKI ICT, ανέλυσε τις βασικές προκλήσεις που περιορίζουν την ανάπτυξη των επιχειρήσεων, όπως το υψηλό κόστος ενέργειας, φορολογίας και πρώτων υλών, η περιορισμένη ζήτηση και η χαμηλή ρευστότητα. Τόνισε τη σημασία της «Έξυπνης Οικονομίας», που συνδυάζει την πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, ως κλειδί για τη βιώσιμη ανάπτυξη, με την τεχνητή νοημοσύνη, την κυβερνοασφάλεια, τη ρομποτική και την έξυπνη βιομηχανία να αποτελούν τις κρίσιμες τεχνολογίες για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας. Πρότεινε τέλος λύσεις για τη βελτίωση της ανταλλαγής πληροφοριών και της επιχειρηματικής αποδοτικότητας, όπως η προσέλκυση παραγωγικών επενδύσεων μέσω συγχωνεύσεων, εξαγορών και κοινοπραξιών, η υιοθέτηση τεχνολογιών ψηφιακής καινοτομίας για μείωση κόστους, και η ανάπτυξη δικτύων νέας γενιάς, όπως το 5G.
Η Λυδία Τσιούκα, Sales Director της Wings παρουσίασε τις καινοτόμες πρακτικές της εταιρείας, οι οποίες προάγουν τη βιωσιμότητα και ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων. Με έμφαση στην «Έξυπνη Βιομηχανία» (Industry 4.0), η εταιρεία αναπτύσσει τεχνολογίες αιχμής που αυξάνουν την παραγωγικότητα και μειώνουν το περιβαλλοντικό αποτύπωμα. Μέσω της εφαρμογής IoT, AI και ρομποτικής, προωθεί τον ψηφιακό μετασχηματισμό με λύσεις όπως η παρακολούθηση δεδομένων σε πραγματικό χρόνο, η δυναμική δρομολόγηση φορτίων (μειώνοντας εκπομπές CO₂ έως 20%), και η αυτοματοποίηση διαδικασιών που αυξάνει την παραγωγικότητα έως 40%. Παράλληλα, η χρήση τεχνητής νοημοσύνης συμβάλλει σε ακριβέστερες προβλέψεις, ανάλυση δεδομένων και στρατηγικές αποφάσεις, ενισχύοντας τη βιώσιμη ανάπτυξη και την αποδοτικότητα.
Στην εκδήλωση, στην οποία συμμετείχαν φοιτητές της Σχολής Μηχανικών του ΔΙΠΑΕ, παρευρέθηκαν ο Δημήτριος Παπακώστας, Καθηγητής του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ και Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών, ο Ευστάθιος Αντωνίου, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Πληροφορικής και Ηλεκτρονικών Συστημάτων του ΔΙΠΑΕ, ο Απόστολος Τσαγκάρης, Καθηγητής, Πρόεδρος του Τμήματος Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του ΔΙΠΑΕ, ο Αλκιβιάδης Χατζόπουλος, Καθηγητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών του AΠΘ, ο Ρουκάς Ιωάννης, Περιφερειακός συντονιστής Γραμματείας παραγωγικών τομέων στη ΝΔ & Αντιπρόεδρος εταιρείας Διοίκησης επιχειρήσεων Β. Ελλάδος καθώς και ο Παρασκευάς Παρασκευόπουλος, τ. Βουλευτής επικρατείας ΠΑΣΟΚ.
Σε συνέχεια της εκδήλωσης, ο τηλεοπτικός σταθμός TV100 και ο δημοσιογράφος Γιώργος Κατσιάνης, φιλοξένησαν τους εκπροσώπους της Greenvolt Next και της Wings, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να εμβαθύνουν τη συζήτηση για την αξιοποίηση της πράσινης ενέργειας από τις επιχειρήσεις της Βόρειας Ελλάδας.
Ο Διονύσιος Ανάργυρος, Managing Director της Greenvolt Next, αναφέρθηκε στο θεσμικό πλαίσιο για τα φωτοβολταϊκά, το οποίο οριστικοποιήθηκε πρόσφατα, μετά από καθυστερήσεις που προήλθαν από υπουργικές αποφάσεις. Αυτή η καθυστέρηση είχε ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της ανάπτυξης φωτοβολταϊκών έργων σε ελληνικές επιχειρήσεις, παρά το έντονο ενδιαφέρον τους για την παραγωγή ενέργειας μέσω λύσεων αυτοπαραγωγής.
Ο κ. Ανάργυρος τόνισε ότι οι επιχειρήσεις έχουν πλέον κατανοήσει τη σημασία της εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων, που τους επιτρέπει να παράγουν το σύνολο ή μέρος της ενέργειας που χρειάζονται, μειώνοντας την εξάρτησή τους από τις διακυμάνσεις των τιμών ενέργειας στο δίκτυο. Επιπλέον, παρουσίασε τη λύση Solar PPA – Zero Investment της Greenvolt Next, μέσω της οποίας ο πελάτης, χωρίς καμία αρχική επένδυση, εξασφαλίζει σταθερά χαμηλή τιμή ενέργειας για τα επόμενα χρόνια, προστατεύοντας την επιχείρησή του από το ρίσκο των αυξομειώσεων στις τιμές λόγω απρόβλεπτων εξωτερικών παραγόντων.
Ο Παναγιώτης Γαλανάκης, Regional Sales Manager Northern Greece της Greenvolt Next, επεσήμανε τη μοναδική δυναμική της Ελλάδας στην αξιοποίηση της ηλιακής ενέργειας, υπογραμμίζοντας την εξειδίκευση της Greenvolt Next στη χρηματοδότηση και κατασκευή φωτοβολταϊκών έργων που βοηθούν τις επιχειρήσεις να μειώσουν το ενεργειακό τους κόστος και το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, ενώ ταυτόχρονα ενισχύουν την ενεργειακή ανεξαρτησία τους και πως αυτή βρίσκεται σήμερα στο κέντρο της λύσης του υψηλού κόστους ενέργειας των επιχειρήσεων.
Στις εφαρμογές τεχνολογιών αιχμής, όπως IoT, η τεχνητή νοημοσύνη και η ρομποτική, αναφέρθηκε ο Παναγιώτης Δεμέστιχας, Co-Founder και Chairman of the BoD της Wings ICT Solutions, η υιοθέτηση των οποίων συμβάλλει στη διαχείριση ενέργειας, τη μείωση κόστους και τη βελτίωση της παραγωγικότητας. Ο κ. Δεμέστιχας υπογράμμισε παράλληλα την ανάγκη της αγοράς για ψηφιακή μετάβαση, παρουσιάζοντας τις ολοκληρωμένες λύσεις της Wings ICT Solutions που βοηθούν τις επιχειρήσεις να ανταποκριθούν στις προκλήσεις της εποχής και να βελτιστοποιήσουν τη λειτουργία τους.