Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το 2ο ετήσιο συνέδριο LABOR & INSURANCE «Αγορά Εργασίας: Πώς θα Συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη;», που διοργάνωσε το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Ο Υπουργός, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννης Βούρτσης, χαιρέτησε το συνέδριο τονίζοντας ότι με τη συστράτευση όλων μας, ο στόχος για μια παραγωγική Ελλάδα, μια Ελλάδα με την αρμόζουσα θέση στο Ευρωπαϊκό γίγνεσθαι, μια Ελλάδα της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής, μπορεί και πρέπει να επιτευχθεί. Συγκεκριμένα, ο Υπουργός ανέφερε τις σημαντικότερες νέες θεσμικές ρυθμίσεις για την αγορά εργασίας:
1. Ο κατώτατος μισθός θα παραμείνει σταθερός μέχρι και το τέλος του μεσοπρόθεσμου προγράμματος. Παράλληλα, δημιουργείται νέος μηχανισμός καθορισμού κατώτατου μισθού για όλη την οικονομία, με αποφασιστικότερο το ρόλο του κράτους και πάντοτε ύστερα από διαβούλευση με κοινωνικούς εταίρους. Στον κατώτατο μισθό διατηρούνται οι προσαυξήσεις προϋπηρεσίας.
2. Από εκεί και πέρα, οι κοινωνικοί εταίροι σε κλαδικό, επαγγελματικό ή επιχειρησιακό επίπεδο, μπορούν να συμφωνούν και να «χτίζουν» ελεύθερα υψηλότερους μισθούς. Η ΕΓΣΣΕ μπορεί να διαπραγματεύεται ελεύθερα κάθε κανονιστικό όρο, μισθολογικό ή μη, ανεξάρτητα και πάνω από τους ελάχιστους νομοθετημένους μισθούς. Η ΕΓΣΣΕ διατηρεί τη γενικότητα και την καθολική ισχύ της, ακόμη και για όσους εργοδότες δεν είναι μέλη της, για όλα τα θεσμικά ζητήματα (άδειες, ωράρια, πρωτοβουλίες κοινωνικών εταίρων κ.λπ.) που προσδιορίζουν το επίπεδο ποιότητας της εργασίας.
3. Το επίπεδο αποζημιώσεων απόλυσης προσαρμόστηκε κοντά στον κοινοτικό μέσο όρο εξασφαλίζοντας, όμως, ταυτόχρονα την προστασία όλων των σημερινών εργαζομένων της χώρας και ιδιαίτερα αυτών που έχουν μικρά και μεσαία εισοδήματα.
4. Κατοχυρώθηκε με σαφή και ρητό τρόπο η 40ωρη εβδομαδιαία εργασία, με σκοπό την καλύτερη και πιο ευέλικτη οργάνωση του χρόνου εργασίας. Σε κάθε περίπτωση, η διευθέτηση χρόνου εργασίας δεν θα γίνεται με ατομική συμφωνία και διευθυντικό δικαίωμα, αλλά μόνο με επιχειρησιακές ή κλαδικές συμβάσεις, όπως δηλαδή προβλέπονταν ήδη από το 2011.
Ο Βουλευτής-Συντονιστής της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήρης Στρατούλης, ανέφερε στο χαιρετισμό του:
«Η Τρόικα και η σημερινή τρικομματική κυβέρνηση, όπως και οι προηγούμενες από το Μάιο του 2010, που η χώρα μας εντάχτηκε σε μνημόνια, έχουν προχωρήσει σε πλήρη απορύθμιση των εργασιακών σχέσεων και σε δραστικές μειώσεις των μισθών στους εργαζόμενους του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, και συνεχίζουν σε αυτή την κατεύθυνση, ώστε να φτάσουν στα επίπεδα μισθών των χωρών των Βαλκανίων και της Ανατολικής Ευρώπης. Τις συνεχείς μειώσεις μισθών των εργαζομένων του δημοσίου τομέα, όπως και όλων των συντάξεων, τις δικαιολογούν στο όνομα του δημοσιονομικού προβλήματος της χώρας. Τις μειώσεις μισθών και την καταστροφή των εργασιακών σχέσεων στον ιδιωτικό τομέα τις δικαιολογούν στο όνομα της βελτίωσης της «ανταγωνιστικότητας» των ιδιωτικών επιχειρήσεων. Για τη χαμηλή «ανταγωνιστικότητα» ευθύνονται οι χαμηλοί ρυθμοί εισαγωγής και αξιοποίησης των νέων τεχνολογιών και σύγχρονων μορφών οργάνωσης της παραγωγικής διαδικασίας, οι συρρικνωμένες επενδύσεις στην έρευνα, στις καινοτομίες και στην εκπαίδευση του εργατικού δυναμικού, οι υψηλές τιμές των προϊόντων στις οποίες ενσωματώνονται τεράστια επιχειρηματικά κέρδη, καθώς και το υπερτιμημένο σε σχέση με τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας ευρώ από το 2000 που η χώρα μας εντάχτηκε σε αυτό μέχρι και σήμερα.»
Ο Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννος Γραμματίδης, τόνισε το ενδιαφέρον και την αγωνία της κοινωνίας για την αυξανόμενη μάστιγα της ανεργίας που ξεπερνά πλέον το 25% σε επίπεδο συνολικού πληθυσμού και το 54% στούς νέους ανθρώπους και την ανάγκη δημιουργικής αναζήτησης μιας νέας μόνιμης λύσης πού να ξεπερνά τήν ανάγκη μείωσης της ανεργίας και να αντιμετωπίζει την εργασία σαν βασικό πυλώνα μιας νέας μορφής βιώσιμης ανάπτυξης που θα βασίζεται στην ανταγωνιστικότητα της ελληνικής οικονομίας.Υπογράμμισε πως στόχος του συνεδρίου είναι να αναζητήσει λύσεις εξόδου από την ανεργία, λυσεις που να απελευθερώνουν απο τα δεσμά τους τις παραγωγικές δυνάμεις και να τις καθιστούν μοχλούς ανάπτυξης στο πλαίσιο ενός νέου σύγχρονου αναπτυξιακού προτύπου που θα οδηγήσει τη χώρα από την εσωστρεφεια στην εξωστρέφεια. Τέλος, δήλωσε: «Χαίρομαι ιδιαίτερα που όλες αυτές οι θέσεις που διαμορφωνονται από την Επιτροπή Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικου Εμπορικού Επιμελητηριου, έχουν ιδιαίτερη απήχηση στην σημερινή ηγεσία του Υπουργείου Εργασιας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας όπως σε μεγάλο βαθμό αποτελούν και μέρος της φιλοσοφίας τόσο των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση όσο και της αξιωματικής αντιπολίτευσης, γιατί, η οργάνωση και προστασία της εργασίας πρέπει να αποτελεί εθνική υπόθεση αφού μαζί με την παιδεία είναι οι βάσεις της ανάπτυξης κάθε οικονομίας, κάθε κοινωνίας.»
Ο DR Duncan Campbell, Director for Policy Planning in Employment, International Labor Organization (ILO), στην ομιλία του υπογράμμισε το γεγονός ότι δεν υπάρχουν αρκετές καλές δουλειές στον κόσμο και ότι η τεχνολογική ανάπτυξη μειώνει συνεχώς τις υπάρχουσες ανάγκες για ανθρώπινο εργατικό δυναμικό, γεγονός που οδηγεί στην ανάγκη εξεύρεσης νέων πηγών και πόρων για την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Σε ότι, αφορά τις συνεργασίες του δημοσίου και του ιδιωτικού τομέα, τόνισε ότι θα πρέπει να παρέχουν στους νέους ευκαιρίες για την απόκτηση εργασιακής εμπειρίας και αμοιβώμενης απασχόλησης ορισμένης χρονικής διάρκειας.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Επιτροπής του ILO για την Ελευθερία του Συνεταιρίζεσθαι, μέρος της οποίας επικοινώνησε στην Εκδήλωση ο Dr Campbell:
«Η Επιτροπή αναμένει ότι η απόφαση οποιωνδήποτε πρόσθετων μετατροπών στο πλαίσιο των συμφωνιών με την Τρόικα θα γίνει με την πλήρη συμμετοχή του συνόλου των κοινωνικών εταίρων. Η Επιτροπή ζήτησε μόνιμο και εντατικό κοινωνικό διάλογο, με στόχο την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου, κοινού οράματος για τις εργασιακές σχέσεις, σε πλήρη συμμόρφωση με τις αρχές της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι, καθώς και την ουσιαστική αναγνώριση των συλλογικών διαπραγματεύσεων. Η Επιτροπή τόνισε την ανάγκη για παροχή βοήθειας από τον ILO προκειμένου αυτός ο στόχος να επιτευχθεί».
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ασφαλιστικών και Εργασιακών Θεμάτων του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού του Επιμελητηρίου, Κωνσταντίνος Κρεμαλής και η Δρ Βενετία Κουσία, Επικεφαλής της Ομάδας Απασχόλησης συνόψισαν επί σκηνής τα αποτελέσματα του Συνεδρίου λέγοντας:
«Τα εργασιακά και η ανεργία στην Ελλάδα του σήμερα αποτελούν την προτεραιότητα του σχεδιασμού του Υπουργείου Εργασίας. Αυτό είναι λάθος! Το θέμα της απασχόλησης θα έπρεπε ν’ αποτελέσει την κυρίαρχη προτεραιότητα του μακρο-οικονομικού σχεδιασμού της χώρας. Η σκέψη αυτή του Dr Duncan Campbell (ILO) επικρατούσε και στη δική μας λογική όταν αποφασίσαμε για το θέμα και τον τρόπο παρουσίασης του Συνεδρίου.
Όλοι -ΟΑΕΔ, Υπουργεία Ανάπτυξης, Παιδείας και Απασχόλησης, Ακαδημαϊκή κοινότητα, Μη Κερδοσκοπικοί Φορείς, Περιφέρεια, εκπρόσωποι νέων, Συνδικάτα εργοδοτών και εργαζομένων – πρέπει να συμμετέχουμε στον προβληματισμό και τον σχεδιασμό της επόμενης ημέρας, με στόχο τη γρηγορότερη βιώσιμη ανάπτυξη της χώρας.
Το πετύχαμε άραγε αυτό στο συγκεκριμένο Συνέδριο; Η αρχή είναι το ήμισυ του παντός. Όλοι συμφωνήσαμε ότι η φωνή όλων πρέπει να εκφραστεί, όλοι πρέπει ν’ ακούσουμε με προσοχή ώστε να κατανοήσουμε την άλλη πλευρά, ν’ αποσαφηνίσουμε τι είναι επιτυχία για τον κάθε συμμετέχοντα, να φτιάξουμε –έστω αργοπορημένα- ένα ξεκάθαρο στρατηγικό σχέδιο για τη χώρα για τα επόμενα 5 χρόνια, το οποίο θα αναθεωρούμε και θα αξιολογούμε στην πορεία του, κάνοντας διορθωτικές κινήσεις, ώστε να παραμένουμε μέσα στο παιχνίδι, με κοινωνική συνοχή και σταθερότητα.
Σ’ ένα χρόνο θα κάνουμε τον απολογισμό και θα φανεί το κατά πόσο εννοούσαμε όλοι αυτά που είπαμε. Η ευθύνη για την επιτυχία του συλλογικού αποτελέσματος είναι ατομική».