«Οι όροι ανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών δεν φαίνεται να είναι τελικώς τόσο ελκυστικοί ώστε να αποτελέσουν ισχυρό κίνητρο για τη συμμετοχή των ιδιωτών μετόχων», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank, Nικόλαος Nανόπουλος, διαπιστώνοντας πως υπάρχουν ενθαρρυντικά σημάδια αποκατάστασης της εμπιστοσύνης στις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας.
Μιλώντας σε δείπνο που παρέθεσε απόψε η τράπεζα σε πελάτες της, σε ξενοδοχείο της Θεσσαλονίκης, ο κ. Νανόπουλος υπογράμμισε ότι «οι εγχώριες καταθέσεις στο τραπεζικό σύστημα έχουν αρχίσει να επανέρχονται, ενώ για τα νέα ομόλογα του ελληνικού Δημοσίου, είπε, ότι έχει αρχίσει να παρουσιάζεται επενδυτικό ενδιαφέρον. Ανέφερε επίσης, ότι ξένοι πολυεθνικοί όμιλοι, ενώ ξένοι παράγοντες, είτε επενδύουν στην ελληνική οικονομία, είτε αναρωτιούνται αν έφθασε η κατάλληλη στιγμή να πραγματοποιήσουν την πρώτη τους επένδυση».
«Και αν οι ξένοι αρχίζουν να μας βλέπουν λίγο πιο θετικά, τότε υπάρχει μια πραγματική δυνατότητα να αθροίσουμε και τις δικές μας δυνάμεις, ώστε να πυροδοτήσουμε την έναρξη ενός ενάρετου κύκλου εμπιστοσύνης, επενδύσεων, δημιουργίας θέσεων εργασίας που θα επαναφέρουν τη χώρα σε τροχιά σταθερής, και βιώσιμης ανάπτυξης», τόνισε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.
Αναφερόμενος στην κρίση χρέους, επισήμανε ότι το ελληνικό ζήτημα δεν μπορεί σε καμιά περίπτωση να νοηθεί εκτός του πλαισίου της Ε.Ε. και της ευρωζώνης, ενώ σημείωσε ότι «δεν έχουμε κανένα περιθώριο και κανένα δικαίωμα να μην κεφαλαιοποιήσουμε το ταχύτερο δυνατόν τα θετικά αποτελέσματα της μεγάλης προσπάθειας που έχουμε καταβάλλει».
Ο κ. Νανόπουλος παρατήρησε ακόμα, ότι το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους της ελληνικής οικονομίας ήταν σχεδόν μονοσήμαντα εστιασμένο στις δημοσιονομικές απαιτήσεις, χωρίς να δοθεί, όπως είπε, έμφαση στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, αλλά και στην ανάπτυξη. Επιπλέον, όπως ανέφερε, όταν ξέσπασε η κρίση δεν υπήρχε ένα πλαίσιο θεσμικής θωράκισης, που θα αποτελούσε δίχτυ προστασίας για μια χώρα σε συνθήκες δημοσιονομικού εκτροχιασμού.