Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο διοργανώνει το 2ο ετήσιο συνέδριο LABOR & INSURANCE «Αγορά Εργασίας: Πώς θα Συμβάλλει στην Οικονομική Ανάπτυξη;», την Πέμπτη 15 Νοεμβρίου 2012 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία.
Στο φετινό συνέδριο θα δοθεί ιδιαίτερη βαρύτητα στις εξελίξεις που συντελούνται στο χώρο της αγοράς εργασίας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο και οι οποίες, σε συνδυασμό με το ασφυκτικό οικονομικό περιβάλλον, αποτρέπουν την επιχειρηματικότητα και επιβραδύνουν όλες τις διαδικασίες ανάπτυξης.
Στόχος του συνεδρίου είναι να συμβάλλει ουσιαστικά στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και άμεσα εφαρμόσιμου μοντέλου εργασιακής πολιτικής και ενός υγιούς ρυθμιστικού πλαισίου, το οποίο θα συμβαδίζει με τις διεθνώς αποδεκτές πρακτικές και θα διασφαλίζει τα δικαιώματα των Ελλήνων εργαζομένων συμβάλλοντας στην πάταξη της ανεργίας και της αδήλωτης εργασίας και στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της παραγωγικότητας.
«Ως επιχειρήσεις και πολίτες αντιμετωπίζουμε ζητήματα που είναι πλέον ξεκάθαρο ότι δεν επιλύονται με αποσπασματικές προσπάθειες: αρνητικοί ρυθμοί ανάπτυξης, οπισθοχώρηση μιας ολόκληρης χώρας, έλλειψη προοπτικής και ευκαιριών για την πλειοψηφία των νέων ανθρώπων. Πρέπει όλοι –κυβέρνηση, φορείς, ακαδημαϊκή κοινότητα, επιχειρήσεις, μεμονωμένα άτομα- να συνεργαστούμε για να βρούμε πρακτικές, εφαρμόσιμες λύσεις. Με αυτό το γνώμονα και με αίσθηση χρέους απέναντι στις γενιές που ακολουθούν σχεδιάσαμε το φετινό Συνέδριο.
Πιστεύω πως υπήρξε –ως ένα βαθμό- σύνθεση απόψεων. Η επόμενη μέρα θα δείξει πόσο δεσμευμένοι είμαστε όλοι στην επιτυχία της κοινής αυτής προσπάθειας», δήλωσε η Δρ Βενετία Κουσία, Επικεφαλής Ομάδας Απασχόλησης του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Πρόεδρος και Διευθύνουσα Σύμβουλος ManpowerGroup.
Το συνέδριο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας. Οι εργασίες του θα ξεκινήσουν με εισαγωγική ομιλία του Προέδρου του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, Γιάννου Γραμματίδη, ενώ θα ακολουθήσει εναρκτήρια ομιλία του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Ιωάννη Βρούτση, και ομιλία του Βουλευτή-Συντονιστή της Επιτροπής Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Στρατούλη.
Διακεκριμένοι εκπρόσωποι της πολιτικής, πανεπιστημιακής και της επιχειρηματικής κοινότητας, Εκπρόσωποι εργοδοτών (ΣΕΒ, ΕΕΔΕ), εκπρόσωποι εργατικών σωματείων και οργανισμών απασχόλησης (ΓΣΕΕ, ΓΣΒΕΕ), και οργανισμών εμπλεκομένων στον κλάδο της απασχόλησης και επαγγελματικής κατάρτισης (ΟΑΕΔ), εκπρόσωποι εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, ΜΚΟ και εκπρόσωποι ενώσεων νέων επιχειρηματιών θα συμμετάσχουν στο συνέδριο ώστε να υπάρξει πολυφωνία και ανοιχτός διάλογος. Θα δοθεί η ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να καταθέσουν τις απόψεις τους και να επιχειρηματολογήσουν πάνω στα καυτά θέματα τα οποία θα τεθούν στο πλαίσιο του συνεδρίου ενώ έγκριτοι δημοσιογράφοι και εκπρόσωποι του εργασιακού κλάδου θα συντονίζουν τη συζήτηση και τις εκτός προγράμματος παρεμβάσεις.
Βασικές ενότητες του συνεδρίου είναι: ▪ Η Αγορά Εργασίας Σήμερα & Αύριο ▪ Η Ένταξη των Νέων στην Αγορά Εργασίας – Αποτελεσματική Συνεργασία Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα ▪ Ανάπτυξη και Αξιοποίηση του Ανθρώπινου Δυναμικού στην Ελλάδα.
Κύριοι ομιλητές του συνεδρίου είναι οι:
Dr Duncan Cambell, Director for Policy Planning in Employment, International Labor Organization (ILO), ένας από τους σημαντικότερους παγκοσμίως διαμορφωτές πολιτικών για την απασχόληση, με βαθιά γνώση ζητημάτων όπως η ανεργία, η σύνδεσή της με τις κοινωνικές αναταραχές και τη φτώχεια και οι κυβερνητικές πολιτικές που αποδεδειγμένα συμβάλλουν στη μείωσή της.
Peter Vogel, Entrepreneur: HR Matching AG, The Entrepreneurs’ Ship, Futurework Forum, o ορισμός του Young Entrepreneur, καθώς στα 15 του χρόνια ίδρυσε την πρώτη του επιχείρηση. Σήμερα, εκτός από επιχειρηματίας είναι ερευνητής και σύμβουλος κυβερνήσεων σε όλο τον κόσμο για τη δημιουργία προγραμμάτων μέσω των οποίων πραγματοποιείται η μετάβαση ανέργων στη βιώσιμη επιχειρηματικότητα.
Κωνσταντίνος Πουλιάκας, Expert, Skill Mismatch and Skill Needs, Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (CEDEFOP), Eπικεφαλής της έρευνας που διεξάγει ο οργανισμός με θέμα την αντιστοιχία δεξιοτήτων.