Με το βλέμμα στραμμένο στις δηλώσεις του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εξελίσσεται η σημερινή ημέρα στις αγορές.

Η ΕΚΤ συνεδριάζει σήμερα στη Φρανκφούρτη και δεν αναμένεται να προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων.
Στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου όμως που ακολουθεί, ο επικεφαλής της ΕΚΤ αναμένεται να αναφερθεί εκ νέου στο πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που έχει καταρτιστεί και που είναι έτοιμο προς χρήση μόλις η Ισπανία ζητήσει βοήθεια.

Ο Μάριο Ντράγκι είχε δηλώσει τον περασμένο μήνα ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να ενεργοποιήσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα μόλις το ζητήσει κάποια ευρωπαϊκή κυβέρνηση, όπως η Ιταλία ή η Ισπανία.

Κανένα αίτημα δεν έχει υπάρχει ακόμα, όμως η ανακοίνωση αυτή καθεαυτή είχε ηρεμήσει για ένα διάστημα τις αγορές.
Φυσικά η ηρεμία δεν κρατάει για πάντα, τα οικονομικά προβλήματα των χωρών συνεχίζουν να υφίστανται και η έκθεση της Κομισιόν που ανακοινώθηκε χθες δείχνει ότι η ευρωζώνη κάθε άλλο παρά έχει ξεπεράσει την ύφεση.

Ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, μιλώντας σε Γερμανούς τραπεζίτες υπογράμμισε το θέμα της ανεργίας ως ένα πολύ σοβαρό και απειλητικό πρόβλημα, ενώ δεν εξέφρασε ανησυχίες για τον πληθωρισμό, ο οποίος «θα συνεχίσει να κινείται σε χαμηλά επίπεδα».

Σε έρευνα του Reuters, οι οικονομολόγοι δεν προβλέπουν μείωση των επιτοκίων σήμερα, αλλά αναμένουν κάποια μείωση προς τα ιστορικά χαμηλά του 0,50%, μέσα στους επόμενους μήνες.

Πάντως, πριν προχωρήσει σε νέα μείωση των επιτοκίων, η ΕΚΤ επιθυμεί να βεβαιωθεί ότι αυτή η μείωση θα φτάσει στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις και δε θα χρησιμοποιηθεί απλά και μόνο για να διευκολύνει το διατραπεζικό δανεισμό των τραπεζών.