Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 συναντώνται στο Μεξικό προκειμένου να διατηρήσουν την πίεση στην Ευρώπη ώστε να βρει επιτέλους μια εύστοχη απάντηση στην κρίση της, η οποία εξακολουθεί να απειλεί την παγκόσμια οικονομία.
Η επίσημη ημερήσια διάταξη είναι αρκετά ισχνή: ένα βήμα προς το επόμενο στάδιο της χρηματοπιστωτικής ρύθμισης και της μεταρρύθμισης της διακυβέρνησης του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ), στα οποία δεν αναμένεται καμία θεαματική πρόοδος στο Μεξικό.
Ωστόσο, οι υπουργοί Οικονομικών των μεγάλων χωρών πρέπει επίσης, όπως κάθε φορά, να αναλύσουν την παγκόσμια οικονομία. Και εδώ, τα νέα δεν είναι καλά. Το ΔΝΤ έχει αναθεωρήσει επί τα χείρω τις προβλέψεις του για την ανάπτυξη.
Η μεξικανική προεδρία της G20 προτίθεται να θέσει τρεις μεγάλες «αβεβαιότητες».
Η πρώτη είναι η επιβράδυνση των αναδυόμενων οικονομιών, μεταξύ των οποίων και της Κίνας και η δεύτερη είναι ο αμερικανικός «δημοσιονομικός τοίχος» που κινδυνεύει, εάν δεν υπάρξει πολιτική συμφωνία στην Ουάσινγκτον, να καταλήξει στα τέλη του έτους σε μια δραστική στροφή στα δημόσια οικονομικά των Ηνωμένων Πολιτειών.
Όμως, την παραμονή των αμερικανικών προεδρικών εκλογών και εν τω μέσω μιας πολιτικής μετάβασης στην Κίνα, οι διοργανωτές δεν έχουν πολλές ελπίδες να αποσπάσουν σαφείς δεσμεύσεις εκ μέρους των εμπλεκομένων χωρών.
Όπως συμβαίνει εδώ και σχεδόν τρία χρόνια, η κύρια απειλή έρχεται από την Ευρώπη. Η ευρωζώνη υπολόγιζε ότι θα φθάσει σε αυτή τη συνάντηση σε καλή διάταξη μάχης, αφού έχει επεξεργαστεί τη στρατηγική της για την έξοδο από την κρίση, με μία Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα επί ποδός πολέμου και μια τραπεζική ένωση στα σκαριά.
Το AFP αναφέρει πως υψηλόβαθμος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών άφησε να εννοηθεί ότι η ευρωζώνη θα πρέπει να πάρει την απόφαση να δεχθεί την αναδιάρθρωση του χρέους της Αθήνας. Όμως πολλά ευρωπαϊκά κράτη, με τη Γερμανία επικεφαλής, αντιτίθενται σθεναρά σε μια τέτοια λύση.