«Η ώρα της αλήθειας έφτασε… Τώρα είναι η ώρα οι Ευρωπαίοι να αποφασίσουν αν η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει ή όχι στην ευρωζώνη…».
Με τον τρόπο αυτό περιγράφει την κρισιμότητα της ελληνικής και ευρωπαϊκής κρίσης, σε νέο άρθρο – παρέμβασή του ο Μ. Εl Erian, επικεφαλής της Pimco του μεγαλύτερου fund διαχείρισης ομολόγων παγκοσμίως.
Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων ο El Erian, η προσοχή στρέφεται εκ νέου στην κρίση χρέους που βιώνει η Ελλάδα, με την κυβέρνηση της χώρας να επιχειρεί εν μέσω συμπληγάδων να περάσει τα νέα μέτρα.
Ο επικεφαλής της Pimco εμφανίζεται αισιόδοξος πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες θα κατορθώσουν να δώσουν μια απάντηση στο ελληνικό ζήτημα και αυτό μόνο και μόνο γιατί φοβούνται τις εναλλακτικές μιας ελληνικής διάσωσης, οι οποίες κρίνονται… τουλάχιστον καταστροφικές.
Αλλά οι απαντήσεις που θα δώσουν τις επόμενες εβδομάδες οι Ευρωπαίοι δεν θα αποτελούν παρά… μη βιώσιμους συμβιβασμούς, υποστηρίζει μεταξύ άλλων ο El Erian, προειδοποιώντας πως κάθε αποτυχία των Ευρωπαίων να αντιμετωπίσουν ευθέως τα ελληνικά ζητήμα σημαίνει αυτόματα πως καμία νέα διάσωση της Ελλάδας δεν θα είναι πιο πετυχημένη από τις προηγούμενες.
H Eλλάδα, συνεχίζει ο ίδιος, προσπαθεί να οριστικοποιήσει τρία σημαντικά ζητήματα που αφορούν στο οικονομικό της πρόγραμμα:
– Μειώσεις δαπανών και αυξήσεις φόρων
– Μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας
– Περαιτέρω χρηματοδότηση από την Ευρωζώνη και το ΔΝΤ
Κατά τον Εl Erian, τα τρία ανωτέρω ζητήματα είναι απλά το αποτέλεσμα των απογοητευτικών οικονομικών και δημοσιονομικών εξελίξεων που σημειώνονται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα: Βαθιά ύφεση της οικονομίας, εκτόξευση της ανεργίας, υπέρογκο χρέος.
Ωστόσο ο ίδιος μιλά για επιείκεια της τρόικας έναντι της Αθήνας… Όπως εξηγεί, αντί η τρόικα να τραβήξει το χαλί κάτω από τα πόδια της Ελλάδας, συναινεί σε μια παράταση του οικονομικού προγράμματος της χώρας κατά δύο έτη, εξέλιξη η οποία θα απαιτήσει πρόσθετη χρηματοδότηση.
Η διετής επιμήκυνση του ελληνικού προγράμματος, επισημαίνει με κατηγορηματικό τρόπο ο El Erian, δεν συνιστά λύση, αλλά μια ακόμη απόπειρα εξαγοράς χρόνου, ώστε να αποφευχθεί η ανάγκη λήψης θεμελιώδους σημασίας αποφάσεων.
«Εάν ο πρωταρχικός στόχος των Ευρωπαίων ήταν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ, τότε οι πιστωτές της χώρας δεν θα δίσταζαν να προχωρήσουν σε μια γενναία διαγραφή του επίσημου ελληνικού χρέους», εκτιμά ο El Erian, αφήνοντας να εννοηθεί πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει…