Συγκρουόμενες εκτιμήσεις προβάλλουν τα αμερικανικά μέσα ενημέρωσης για τις περαιτέρω εξελίξεις σε Ελλάδα και ευρωζώνη.

Μια από τις κύριες επισημάνσεις στηρίζεται στην άποψη ότι παραμένουν σημαντικές διαφορές μεταξύ Ευρωπαίων ηγετών για την ουσιαστική αντιμετώπιση του προβλήματος, ενώ σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, οι αποφάσεις που θα ληφθούν στη Σύνοδο Κορυφής στις 18 και 19 Οκτωβρίου δεν θα δώσουν τέλος στην κρίση, ακόμη και μετά τη δέσμευση του Μάριο Ντράγκι για αγορές κρατικών ομολόγων.

Ειδική αναφορά κάνουν και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας το «νέο γύρο» διαπραγματεύσεων της τρόικας με την ελληνική κυβέρνηση, τα «σκληρά μέτρα» λιτότητας και το γεγονός ότι για τα νότια αδύναμα κράτη της ευρωζώνης μπορεί να μην επαρκεί καν η παρέμβαση της ΕΚΤ.

Σε δημοσίευμα των New York Times επισημαίνονται οι «έντονες διαφορές» ως προς τη δημοσιονομική πολιτική που ακολουθούν Ελλάδα και Ισπανία στο θέμα των περικοπών στον τομέα του προϋπολογισμού, στο πλαίσιο των προσπαθειών τους για αντιμετώπιση της κρίσης χρέους.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, στην Ελλάδα η πίεση από τους διεθνείς πιστωτές οδήγησε την κυβέρνηση συνασπισμού σε συμφωνία για περαιτέρω μέτρα λιτότητας, που, ίσως προκαλέσουν μείωση περίπου 10% σε συντάξεις. Αντίθετα στην Ισπανία, ο Μαριάνο Ραχόι αρνήθηκε να περικόψει ή και να «παγώσει» τις συντάξεις, ενώ προβλέπεται αύξηση της τάξης του 1% τον επόμενο χρόνο σε συντάξεις για πρώην δημόσιους υπαλλήλους.

Υπογραμμίζεται, δε, ότι η «μακρόχρονη γενναιοδωρία» του συνταξιοδοτικού προγράμματος στην Ελλάδα συνέβαλε στη χρεοκοπία του ελληνικού κράτους, αρκετά χρόνια πριν από την κρίση.

Η Wall Street Journal επικαλούμενη δηλώσεις Ελλήνων αξιωματούχων, αναφέρει ότι η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί ακόμη περισσότερο σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις για το έτος 2013, υπό το βάρος των νέων μέτρων λιτότητας που απαιτούν οι διεθνείς πιστωτές.

Το πρακτορείο Bloomberg σημειώνει ότι, ενώ η Ελλάδα και η Ισπανία αναγκάζονται να υιοθετούν μέτρα λιτότητας που εξοντώνουν τις οικονομίες τους, η Γερμανία και άλλες χώρες του ευρωπαϊκού πυρήνα παραμένουν απρόθυμες να προβούν σε μέτρα αποτροπής της διάσπασης της ευρωζώνης.

Συγκεκριμένα, διατυπώνεται η άποψη ότι Γερμανία, Φινλανδία και Ολλανδία προτείνουν τη μελλοντική ολοκλήρωση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, ενώ επί του παρόντος υπεύθυνες για τα προβλήματα των τραπεζών τους θα πρέπει να παραμείνουν οι εθνικές κυβερνήσεις.

Η New York Times κάνουν επίσης αναφορά στην «αυξανόμενη δημοτικότητα» της Χρυσής Αυγής, καταγράφοντας τα αποτελέσματα πρόσφατων δημοσκοπήσεων. Τονίζεται ότι μέλη της «Χρυσής Αυγής» επιδίδονται σε εκστρατεία επιτήρησης στους δρόμους ελληνικών πόλεων, αλλά και σε επιθέσεις κατά μεταναστών.

Ωστόσο, τονίζεται στο δημοσίευμα, η αυξανόμενη πολιτική και κοινωνική δυσαρέσκεια αποτελεί πρόσφορο έδαφος για τη Χρυσή Αυγή, καθώς η ομάδα προσπαθεί να καλλιεργήσει μια ευρύτερη βάση και πολλές συζητήσεις μετατρέπονται σε παράπονα για την αναποτελεσματικότητα της ελληνικής κυβέρνησης, πριν γίνει αναφορά στην αύξηση της δημοτικότητας της Χρυσής Αυγής.