Παρά την παρουσίαση χθες του προϋπολογισμού του 2013, ο οποίος περιέχει δραστικές περικοπές δαπανών, η Ισπανία δε φαίνεται να έχει γλιτώσει την προσφυγή στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς στήριξης.

Μάλιστα, πολλοί αναλυτές θεωρούν ότι η παρουσίαση του συγκεκριμένου προϋπολογισμού απλά άνοιξε το δρόμο για την προσφυγή της Μαδρίτης σε βοήθεια από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την ΕΚΤ, ενδεχόμενο που θα οδηγήσει σε βαρύ μνημόνιο και πιθανότατα στη λήψη νέων μέτρων.

Εν τω μεταξύ αναμένεται τα τεστ αντοχής των ισπανικών τραπεζών που αναμένεται να δείξουν ανάγκες κεφαλαιακής ενίσχυσης ύψους 184 δισ. ευρώ εξ αιτίας της φούσκας των ακινήτων που οδήγησε σε τεράστιες επισφάλειες και απλήρωτα δάνεια.

Οι αναλυτές αμφισβητούν το αν η Ισπανία θα καταφέρει να επιτύχει τους στόχους του προϋπολογισμού, ενώ οικονομολόγος της Goldman Sachs εμφανίστηκε βέβαιος ότι η Μαδρίτη θα υποβάλει αίτημα διάσωσης.

Την ώρα που εντείνεται η φημολογία για επίσημο αίτημα της Ισπανίας για ευρωπαϊκή βοήθεια, αυξάνεται και το κύμα κοινωνικής δυσαρέσκειας, με τους Ισπανούς να βρίσκονται εδώ και μέρες στους δρόμους διαμαρτυρόμενοι για τα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση Ραχόι.