«Η παραμονή της χώρας στο κοινό ευρωπαϊκό νόμισμα αποτελεί ζήτημα ύψιστου εθνικού συμφέροντος και είναι καθήκον της κυβέρνησης να τη διασφαλίσει, λαμβάνοντας τις αναγκαίες αποφάσεις ακόμα κι αν αυτές συνεπάγονται υψηλό πολιτικό κόστος».
Tην επισήμανση αυτή έκανε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας και του ΕΒΕΑ, κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά την διάρκεια της ευρείας σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό κ. Αντώνη Σαμαρά, με τη συμμετοχή των εκπροσώπων των παραγωγικών τάξεων, εν όψει της ΔΕΘ.
Ο κ. Μίχαλος , ωστόσο, ανέφερε ότι «είναι άλλο πράγμα η τήρηση των δεσμεύσεων της χώρας απέναντι στους δανειστές της και άλλο η διαιώνιση συνταγών που έχουν αποδειχθεί αποτυχημένες και αντιπαραγωγικές.. Για να εξυγιανθεί η ελληνική οικονομία και να επιστραφούν τα οφειλόμενα στους ευρωπαίους φορολογούμενους, χρειάζονται γενναίες αποφάσεις και αποτελεσματικές πολιτικές.
Είναι κατ’ αρχήν απαραίτητο από την πλευρά του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Ε.Ε. να δώσουν τέλος στις ανεύθυνες δηλώσεις, που υπονομεύουν την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Επιπλέον, προκειμένου να καταστεί διαχειρίσιμο το χρέος, οι δανειστές μας οφείλουν να αλλάξουν νοοτροπία και να αποφασίσουν επιτέλους την υλοποίηση μέτρων για την απομείωση του», τόνισε ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ.
Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο κ. Μίχαλος , στις αρνητικές δηλώσεις ορισμένων ευρωπαίων αξιωματούχων για τη χώρα μας που δυναμιτίζουν κάθε προσπάθεια προσέλκυσης ξένων επενδύσεων στη χώρα μας, αλλά και την υλοποίηση του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων.
Ακόμη, ανέφερε την αναγκαιότητα η κυβέρνηση να εφαρμόσει μια εθνική πολιτική, η οποία θα επικεντρώνεται σε συγκεκριμένους κρίσιμους τομείς.
«Η πάταξη της φοροδιαφυγής, με συγκεκριμένους μηχανισμούς και κίνητρα, η σύσταση Ειδικού Σώματος για τη δίωξη του παρεμπορίου από το οποίο το κράτος χάνει έσοδα 6 δισ. ευρώ, η αξιοποίηση της δημόσιας ακίνητης περιουσίας, η επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, το κλείσιμο άχρηστων και ζημιογόνων δημόσιων οργανισμών, η επανεκκίνηση των μεγάλων αυτοχρηματοδοτούμενων έργων, η αξιοποίηση κοινοτικών πόρων για τη στήριξη της επιχειρηματικότητας, η αποκατάσταση της νομιμότητας και της ασφάλειας στην πρωτεύουσα και η αξιοποίηση μεγάλων αναπτυξιακών κεφαλαίων, όπως οι εκτάσεις στο Ελληνικό, στο Βοτανικό και στο Φαληρικό Όρμο, οι μαρίνες, τα λιμάνια και τα αεροδρόμια της χώρας, είναι πολιτικές στις οποίες η κυβέρνηση θα πρέπει να δώσει άμεση προτεραιότητα», επεσήμανε ο κ. Μίχαλος.
Τέλος ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ επανέφερε στον πρωθυπουργό την πρόταση της επιμελητηριακής κοινότητας για την ενεργή συμμετοχή των Επιμελητηρίων στην άμεση διοχέτευση πόρων του ΕΣΠΑ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων στις ελληνικές επιχειρήσεις. Συγκεκριμένα ο κ. Μίχαλος ανάλυσε την πρόταση για άμεση αξιοποίηση χρημάτων του ΕΣΠΑ ύψους 2 δισ. ευρώ προκειμένου να στραφούν στην πραγματική οικονομία.
Όπως τόνισε, τη διαχείριση του κονδυλίου θα πρέπει να έχει η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ), η οποία με ευθύνη της θα συστήσει 59 επιτροπές, στα 59 κατά τόπους Επιμελητήρια. Στις επιτροπές αυτές θα συμμετέχουν οι Πρόεδροι των Επιμελητηρίων, τεχνοκράτες και εκπρόσωποι τραπεζών προκειμένου να διασφαλισθεί η τήρηση των τραπεζικών κριτηρίων δανειοδότησης. Τα κονδύλια αυτά, με τη συνδρομή της ΚΕΕΕ και μέσω του δικτύου των 59 τοπικών επιμελητηρίων θα διατεθούν, μέσα από συγκεκριμένο ελεγκτικό μηχανισμό καταβολής, προκειμένου να ενισχυθεί η πραγματική οικονομία και οι παραγωγικές και εξαγωγικές επιχειρήσεις που με τη σειρά τους θα προσφέρουν θέσεις εργασίας. Επιπλέον, τα Επιμελητήρια, μέσω της δικτύωσής τους με Επιμελητήρια του εξωτερικού θα προβούν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.