Η δημιουργία της τραπεζικής ένωσης στην ευρωζώνη αποτελεί μόνο το πρώτο βήμα προς την επίλυση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, σύμφωνα με τους οικονομολόγους του ΟΟΣΑ και πρέπει να συνοδευτεί από μια περίοδο υψηλότερου πληθωρισμού στη Γερμανία και στις χώρες που απολαμβάνουν ανάπτυξη, ώστε να λυθεί η κρίση.

Ο Pier Carlo Padoan, επικεφαλής οικονομολόγος του οργανισμού υπογράμμισε κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, πως ο υψηλότερος πληθωρισμός ειδικά στη Γερμανία, θα επιταχύνει τις διαδικασίες απομόχλευσης σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Ισπανία και η Ιταλία, οι οποίες πρέπει να εφαρμόσουν σκληρά μέτρα λιτότητας για να μειώσουν τα ελλείμματά τους.

Παρά τα σκληρά μέτρα, η πρόοδος στις υπερχρεωμένες χώρες παραμένει αργή και επώδυνη, τόνισε ο Padoan. Ο αυξημένος πληθωρισμός σε χώρες όπως η Γερμανία, θα οδηγήσει σε αύξηση της κατανάλωσης, καθώς οι χαμηλότεροι μισθοί θα επιτρέψουν στις αδύναμες χώρες να γίνουν πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια αγορά.

Χωρίς υψηλότερο πληθωρισμό, χώρες όπως η Ελλάδα και η Ιταλία θα αναγκαστούν να ανεχθούν τη χαμηλή ανάπτυξη και την υψηλή ανεργία κι αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να είναι βιώσιμη για πολύ.

Όσον αφορά την παγκόσμια οικονομία, σύμφωνα με τον Padoan υπάρχουν τέσσερις σημαντικοί κίνδυνοι για την μελλοντική ανάπτυξη, οι οποίοι περιλαμβάνουν την περαιτέρω επιδείνωση της δημοσιονομικής κρίσης στην ευρωζώνη, την ραγδαία δημοσιονομική συρρίκνωση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη, τη διαρκή αδυναμία στις αγορές εργασίας σε ΗΠΑ και Ευρώπη και την αύξηση στις τιμές του πετρελαίου.

Σύμφωνα με τις προβλέψεις του ΟΟΣΑ, θα συνεχιστεί η επιβράδυνση στις οικονομίες του G7, οι οποίες αντιμετωπίζουν ένα αδύναμο γ΄ τρίμηνο. Ο οργανισμός χαρακτηρίζει για αυτό το λόγο δικαιολογημένη η περαιτέρω δράση από τις κεντρικές τράπεζες.

Όσον αφορά την επικείμενη δράση της Ευρωπαϊκής Κεντρική Τράπεζας, ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι πρέπει να προχωρήσει σε αγορές ομολόγων υπό όρους και να διασκεδάσει τις ανησυχίες για έξοδο χωρών από την ευρωζώνη.

Ειδικότερα ο οργανισμός προβλέπει ότι το γερμανικό ΑΕΠ θα τρέξει με ρυθμό 0,8% το 2012, το γαλλικό ΑΕΠ θα διαμορφωθεί στο 0,1% το 2012, η βρετανική οικονομία θα συρρικνωθεί κατά 0,7%, ενώ το ιταλικό ΑΕΠ θα καταγράψει συρρίκνωση 2,4% το 2012.