«Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας είναι ο κεντρικός σκοπός της οικονομικής πολιτικής. Είναι αυτονόητο ότι πρέπει να δημιουργηθεί μια κρίσιμη μάζα αναπτυξιακών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων, πέραν της αποκατάστασης της εμπιστοσύνης που παραμένει ο πρωταρχικός καταλύτης και που εξυπηρετείται μόνο από την προσήλωση στους στόχους της δημοσιονομικής προσαρμογής και των ιδιωτικοποιήσεων», εκτιμούν οι αναλυτές της Alpha Bank, στο τελευταίο εβδομαδιαίο δελτίο της τράπεζας.
Οι αναλυτές της τράπεζας εκτιμούν ότι αντί να δίνουμε έμφαση στην ελάφρυνση του ελληνικού χρέους προς την Ευρωζώνη και στις αναλύσεις περί βιωσιμότητας του χρέους, που εξυπηρετούν τις πολιτικές επιλογές του πυρήνα της Ευρωζώνης για την Ελλάδα δεδομένων των καθυστερήσεων και των ολιγωριών στην εφαρμογή του Μνημονίου, καλό θα ήταν να διαπραγματευθούμε την άμεση εισροή των κατανεμημένων ήδη πόρων του πακέτου διάσωσης ώστε:
– να αυξηθεί ο προϋπολογισμός δημοσίων επενδύσεων, να αντιμετωπισθεί η αδυναμία του ιδιωτικού τομέα
– να ανταποκριθεί στην χρηματοδότηση των μεγάλων έργων οδικών αξόνων που έχουν σταματήσει έως ότου η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων επαναδραστηριοποιηθεί με την εξάλειψη του ελληνικού κινδύνου κλπ
– να ξεκινήσουν νέα έργα σύμπραξης δημόσιου και ιδιωτικού τομέα στο πλαίσιο των αποκρατικοποιήσεων.
– να επιδοτηθεί η πρόσληψη νέων χωρίς υποχρέωση καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
«Υπάρχουν, όμως, και ενέργειες που δεν απαιτούν χρηματοδότηση από το κράτος. Απαιτούν, όμως, ένα διαφορετικό πρότυπο οικονομικής οργάνωσης. Πρέπει να πάψει ο κρατικός πατερναλισμός να ευνουχίζει την ιδιωτική πρωτοβουλία, ιδίως σε τοπικό επίπεδο. Θα μπορούσε, για παράδειγμα, να παραχωρηθεί ο χωροταξικός σχεδιασμός και η διαχείριση πόρων για επιδοτήσεις ιδιωτικών επενδύσεων στις περιφέρεις. Η προσέλκυση επενδύσεων θα πρέπει να είναι ευθύνη και αποτέλεσμα ενεργειών και πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο», αναφέρουν μεταξύ άλλων οι αναλυτές της τράπεζας.