Οριζόντια μέτρα και καθολικές περικοπές προβλέπει το πρόγραμμα περικοπών της διετίας 2013-2014.
Κατά τη χθεσινή σύσκεψη στο υπουργείο Οικονομικών οι εκπρόσωποι των κομμάτων που μετέχουν στην κυβέρνηση συνεργασίας δεν «ομονόησαν» για την οριστικοποίηση των παρεμβάσεων.
Σήμερα θα ενημερωθούν οι αρχηγοί των κομμάτων και θα ακολουθήσει νέος κύκλος διαπραγματεύσεων για τον καθορισμό των εκκρεμών μέτρων μεταξύ των κ.κ. Σαμαρά, Βενιζέλο και Κουβέλη.
Σημείο τριβής η πλήρης κατάργηση των δώρων στις κύριες και επικουρικές συντάξεις, η κατάργηση του 13ου και 14ου μισθού στο Δημόσιο, η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων, τα επίπεδα των μειώσεων στις κύριες συντάξεις, αλλά και οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια.
Οι όποιες αποφάσεις για το πακέτο μέτρων θα πρέπει να ληφθούν έως τις 5 Σεπτεμβρίου και να είναι οριστικές ως τις 7 Σεπτεμβρίου, όποτε επιστρέφουν στην Αθήνα οι επικεφαλής της τρόικα.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις περικοπές στις συντάξεις το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης προσδοκά να εξοικονομήσει στη διετία 3,5 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα 2,3 δισ. ευρώ θα προέλθουν από τις μειώσεις σε όλες τις κύριες και επικουρικές συντάξεις.
Βάρος δίνεται στην αναδιάρθρωση του δημοσίου τομέα, όπου προσδοκάται πως ο περιορισμός δημοσίων φορέων και οργανισμών και η συρρίκνωση ελαστικών δαπανών θα οδηγήσουν σε περικοπές 2 δισ. ευρώ.
Από το ψαλίδι σε μισθούς και αποδοχές και κυρίως μέσα από την μείωση των ειδικών μισθολογίων και την κατάργηση δώρων εορτών και του επιδόματος αδείας προσδοκάται εξοικονόμηση 1,5 δισ. ευρώ.
Αντίστοιχου ύψους εξοικονόμηση (1,5 δισ. ευρώ) αναμένεται από τις παρεμβάσεις στο χώρο της Υγείας, όπου μόνον η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης θα ελαφρύνει αθροιστικά τη διετία 2013-2014 τον Προϋπολογισμό κατά 920 εκατ. ευρώ.
Σε σημαντική πηγή εξοικονόμησης αναδεικνύονται τα επιδόματα από όπου Κυβέρνηση και τρόικα εκτιμούν πως μπορούν να εξοικονομηθούν περισσότερα από 1,25 δισ. ευρώ, με παρεμβάσεις όπως π.χ. η κατάργηση των εποχικών επιδομάτων.
Παρά τις αντιδράσεις της ΚΕΔΕ και τις μεγάλες περικοπές που έχουν υποστεί ήδη οι ΟΤΑ μετά τον Καλλικράτη η Τοπική Αυτοδιοίκηση καλείται να εισφέρει περίπου 600 εκατ. ευρώ στο πακέτο περικοπών.
Η ακύρωση ή μετάθεση πληρωμών εξοπλιστικών προγραμμάτων και παρεμβάσεις στις λειτουργικές δαπάνες του στρατού θα οδηγήσουν , σύμφωνα με τα σενάρια των υπουργείων Άμυνας και Οικονομικών σε περικοπές δαπανών ύψους 500 εκατ. ευρώ περίπου.
Τέλος, από τις αλλαγές στη διοίκηση και τη λειτουργία των Δημόσιων Επιχειρήσεων και Οργανισμών και μέσα από τις περικοπές ελαστικών και ανελαστικών δαπανών στις ΔΕΚΟ εκτιμάται πως θα εξοικονομηθούν 330 εκατ. ευρώ.