Η Γερμανία και οι τρεις χώρες της Βαλτικής προειδοποίησαν την ΕΕ, με επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα σήμερα στο Βίλνιους, εναντίον μιας ρήξης στην Ευρώπη ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο τη στιγμή που η κρίση του χρέους υπονομεύει την εμπιστοσύνη ανάμεσα στις χώρες μέλη.
«Η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους ευρωπαίους γείτονες και η εμπιστοσύνη στην Ευρώπη, το κοινό μας σχέδιο είναι η βάση της κοινότητάς μας», έγραψαν οι υπουργοί.
«Η συνεργασία στην Ευρώπη δεν είναι κάτι που μπορούμε να θεωρήσουμε κεκτημένο, όπως μας υπενθυμίζει η κρίση του χρέους. Έχει εξελιχθεί σε μια βαθιά κρίση αξιοπιστίας και εμπιστοσύνη», εκτιμούν.
Οι υπουργοί Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε (Γερμανία), Αντρόνιους Αζούμπαλις (Λιθουανία), Έντγκαρς Ρίνκεβιτς (Λετονία) και Ούρμας Πάετ (Εσθονία) υπογράμμισαν πως “οι ανισορροπίες που δημιουργήθηκαν δεν περιορίζονται σ’ αυτές των εθνικών οικονομιών της ευρωζώνης. Υπάρχει επίσης μια αυξανόμενη απόκλιση ανάμεσα στις εθνικές συζητήσεις που διεξάγονται για την Ευρώπη”.
«Δύο δεκαετίες μετά την πτώση του τείχους του Βερολίνου, μια νέα διαχωριστική γραμμή απειλεί να διαιρέσει την ήπειρο, αυτή τη φορά ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο», αναφέρουν οι υπουργοί που πρόκειται να συνεδριάσουν σήμερα το απόγευμα στη Ρίγα για να εξετάσουν περιφερειακά ζητήματα, μεταξύ των οποίων η άμυνα και η ενέργεια”.
Οι υπουργοί χαιρέτισαν «τις επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις» στις βαλτικές χώρες. Αφού επλήγησαν σκληρά από την παγκόσμια κρίση, οι βαλτικές χώρες επιστρέφουν σήμερα στην ανάπτυξη έπειτα από μια πολιτική αυστηρής λιτότητας.
Σύμφωνα με τους υπουργούς, για να μπορέσει η νομισματική ένωση να προσαρμοστεί στις προκλήσεις του μέλλοντος, είναι απαραίτητο «να συμπληρωθεί με μια στενότερη οικονομική και δημοσιονομική συνεργασία».
Οι υπουργοί χαρακτήρισαν επίσης “αποτρόπαιο” το σύμφωνο μη επίθεσης που είχε υπογραφεί από τη ναζιστική Γερμανία και τη Σοβιετική Ένωση πριν από ακριβώς 73 χρόνια. Η ΕΣΣΔ είχε επιτεθεί στην Πολωνία το Σεπτέμβριο του 1939 και στη συνέχεια προσάρτησε τις βαλτικές χώρες το 1940.
«Άνοιξε το δρόμο σε μια πολιτική αδικίας και απανθρωπιάς που προκάλεσε μια καταστροφή στην Ευρώπη», σύμφωνα με τους υπουργούς.
Ο Φινλανδός υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αλεξάντερ Στουμπ κατήγγειλε σήμερα τον πειρασμό να υψωθεί ένα «τείχος του Βερολίνου» που θα χωρίσει το Βορρά από το Νότο της ευρωζώνης.
«Η Ευρώπη υπήρξε διαιρεμένη για σχεδόν 50 χρόνια ανάμεσα στη Δύση και την Ανατολή και είναι άχρηστο να την διαιρέσουμε σήμερα ανάμεσα στο Βορρά και το Νότο. Δεν θέλουμε νέο τείχος του Βερολίνου», δήλωσε μιλώντας στη σουηδική εφημερίδα «Ντάγκενς Νίετερ».